U trendu

Kombinacija iz snova: Ova namirnica s bananom najbolja je za miran san

Ono što jedete pre odlaska u krevet i u koje vreme to jedete može uticati na san ali i na probavu. Ako hrana nije razgrađena pre spavanja, organizam će vreme koje treba da troši na odmor – trošiti upravo na razgradnju hrane. Jasno je već svima da će povišeni nivoi glukoze u krvi samo ojačati vašu budnost, smatra Dr. Trejsi Lokvud Bekerman, nutricionistkinja i dodaje da sve zavisi i od toga koliko vam je osetljiv organizam, piše Ordinacija.

Ističe da niko ne bi trebalo da jede slatkiše i ugljene hidrate pre spavanja jer će vas sigurno dugo ostaviti budnima, a probava se neće odvijati kako bi trebalo. Ali kako naš mozak pre spavanja često zna da vapi za slatkišima nakon napornog dana, jer upravo takve namirnice pružaju trenutni, ali kratkotrajni, osećaj sreće, ponekad je teško odoleti.

Banana s maslacem od kikirikija pre spavanja vam zapravo može pomoći da spavate bolje. Ne samo da su ove dve namirnice savršen par, u kombinaciji su pravo otkriće.

Banane su pune kalijuma i magnezijuma, a oni će pomoći pri opuštanju mišića, a kikiriki sadrži amino kiseline koje se u mozgu pretvaraju u serotonin i podstiču stvaranje melatonina. Kada se jedu u kombinaciji, ugljeni hidrati iz banane će aminokiseline iz maslaca mozgu učiniti dostupnijima i tako poboljšati kvalitet sna.

Bekerman smatra kako se radi o kombinaciji iz snova i savetuje da isprobate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar