U trendu

Kompletan jelovnik za svaku krvnu grupu: Koju hranu morate da izbegavate

Ishrana po krvnim grupama prisutna je već više od trideset godina. Ustaljeno mišljenje pobornika ove ishrane je da ona pomaže uzimanju više hranjivih materija iz namirnica, odnosno da ishrana po krvnim grupama i te kako poboljšava i zdravlje i formu.

Krvna grupa A

Zbog niskog nivoa hlorovodonične kiseline i crevne alkalne fosfataze, osobe s krvnom grupom A trebalo bi da uzimaju više hranjivih materija iz ugljenih hidrata. Međutim, metabolizam ovih ljudi teže prerađuje proteine i masnoće životinjskog porekla. Soja, razne žitarice i povrće trebalo bi da budu na njihovom jelovniku tokom celog dana. Alkalno voće, jabuke, urme, šumske bobice i slično takođe su vrlo poželjne namirnice. Hranu ne bi trebalo preterano termički obrađivati.

Trebalo bi da izbegavaju preskakanje obroka, ali i voće poput manga, papaje i narandži, jer negativno utiču na probavni sistem. Mlečni proizvodi izazivaju insulinske reakcije u telu, pa bi i s tim bilo dobro pripaziti.

Krvna grupa B

Za razliku od ostalih, osobe s krvnom grupom B fleksibilnije su u ishrani. Mogu da svare i hranu biljnog i životinjskog porekla, podjednako dobro. Međutim, važno je voditi računa o ravnoteži, zato što proizvode mnogo hormona kortizola kad se nađu u stresnim situacijama.

Crveno meso, zeleno povrće, jaja i mlečni proizvodi snižene masnoće preporučuju se za konzumaciju osobama s krvnom grupom B. S druge strane, trebalo bi da izbegavaju piletinu, pšenicu, kukuruz, sočivo, paradajz, kikiriki i semenke suncokreta, zato što ove namirnice utiču na metaboličke procese u telu, koji mogu proizvesti vrtoglavicu, zadržavanje vode i hiperglikemiju.

Krvna grupa AB

Izuzetno retka krvna grupa, kao što joj i ime kaže, kombinacija je krvne grupe A i B. Zato ima nisku želudačnu kiselinu, ali dobro obrađuje namirnice životinjskoga porekla. Oni bi trebalo da jedu ribu, naročito lososa, sardine i tunu, potom jaja, tofu, povrće i mlečne kulture poput kefira i jogurta.

S druge strane, trebalo bi da izbegavaju kafu i alkoholna pića, naročito u stresnim situacijama. Na želudac im teško padaju i dimljeni i suhomesnati proizvodi. Trebalo bi da konzumiraju manje obroke, ali češće, kako bi se postigla ravnoteža insulina u krvi. Ne preporučuje im se mešanje ugljenih hidrata i proteina u istom obroku.

Krvna grupa 0

Dobro varenje masnoća i belančevina karakteristično je za ovu krvnu grupu. Međutim, jednostavni ugljeni hidrati kod ovih osoba pretvaraju se u masne naslage, koje mogu da utiču na imuni sistem, ali i da dovedu do pojave neželjenih upala u telu.

Nemasna govedina, jagnjetina, ćuretina i piletina preporučuje se za konzumaciju osobama koje imaju krvnu grupu 0. Ribe i morski plodovi, kao i alge za proizvodnju hormona u telu takođe su preporučljive za konzumaciju. S druge strane, trebalo bi umereno da jedu jaja, semenke i orašaste plodove, a preporučuje se i sporo i polagano jedenje obroka.

Hrana s glutenom nije dobra za osobe s krvnom grupom 0. Kupus, karfiol i pasulj utiču na rad hormona štitne žlezde, pa se ni oni ne preporučuju, kao ni kafa i alkohol u stresnim situacijama, piše Zadovoljna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.