Brokoli smanjuje rizik od raka

Već duže vreme se zna da brokoli ima pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, i to prvenstveno zahvaljujući fitohemijskoj supstanci koja se zove SF i koja je vrlo efikasna u lečenju infekcija sistema za varenje izazvanih bakterijom helikobakter pilori (Helicobacter pylori). Infekcija ovom bakterijom je na prvom mestu uzročnik raka želuca.

Klinička studija posmatrala je 48 bolesnika koji su bili inficirani bakterijom helikobakter pilori i koji su metodom slučajnog izbora bili podeljeni u dve grupe.

Jedna grupa je jela brokoli u količini od 70 grama dnevno u toku 8 nedelja, a druga grupa je u istom vremenskom periodu jela slično povrće, tzv. alfalfa, koje ne sadrži supstancu SF. U grupi koja je jela brokoli primećeno je smanjenje infekcije od 40% u poređenju sa drugom grupom koja nije unosila SF supstancu.

Dr Džed Fejhi (Jed Fahey), istraživač sa Džons Hopkins univerziteta (Johns Hopkins University) u Baltimoru, SAD, izjavio je da će osobe koje jedu brokoli evidentno smanjiti mogućnost infekcije ovom bakterijom i samim tim smanjiti rizik od nastanka raka želuca.

Smatra se takođe da ishrana bogata brokolijem, keljom, karfiolom i kupusom smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.