U trendu

Koristi od hmelja i piva

Poznato je da pivo goji, kao i da alkoholna pića u iole većoj meri nikako nisu zdrava – ali i od hmelja (biljka od koje se pravi pivo) i od samog piva, uzetog na pravilan način i u malim dozama, možete imati i velikih koristi.
Hmelj nije poznat samo kao biljka od koje se pravi pivo, već i kao lekovita biljka, koja se može konsumirati u vidu čaja. Hmelj sadrži različita eterična ulja, supstance smole i gorke materije, humulon i lupulon, koje deluju umirujuće. Sadrži i visok procenat hormona sličnih estrogenu, pa je zato koristan za dame. Nagađa se da bi, zbog sadržaja ksantohumola, hmelj mogao da bude i antikancerogen. Čaj od hmelja može da pomogne damama u toku menstruacije jer deluje umirujuće. Takođe, podstiče san i jača živce.
Čaj od hmelja se priprema na sledeći način: dve pune kašičice cvetova hmelja preliti sa četvrt litra ključale vode i ostaviti da odstoji deset minuta. Nakon toga, procediti i zasladiti medom. Najbolje je piti ga mlakog, u malim gutljajima, pola sata pre spavanja. Ukoliko ste na dijeti, oprez: ovaj čaj može da otvori apetit.
Mnogi preziru i samu ideju o pivu koje nije ledeno, ali ako ga ugrejete i zasladite medom, trebalo bi da zaspite bez problema (jedna čaša je dovoljna, svakako da ne predlažemo nalivanje pivom). Pivo je poznato i kao odlična pomoć ako imate problema sa kamenom u bubregu – dobra ideja jeste da legnete u kadu sa toplom vodom i da popijete pola litra piva.
I još nešto: zbog visokog sadržaja vitamina B, pivo može da pomogne i vašoj koži. Postupak je lak – natopite maramu pivom, stavite je preko lica i ostavite desetak minuta. To će podstaći regeneraciju kože. Ovo je najbolje uraditi uveče, jer procesi regeneracije postaju intenzivniji nakon pet časova popodne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.