Kurkumu obavezno konzumirajte sa ovim začinom, jedino tako je efikasna

Kurkuma je poznata i kao zlatni začin, a raste u Aziji i Centralnoj Americi. Ona daje kariju žutu boju i koristi se u tradicionalnoj indijskoj medicini već hiljadama godina. Različite naučne studije podržavaju njegovu upotrebu i govore da to može biti jako korisno za zdravlje. Ali, kombinacija kurkume sa crnim biberom može povećati zdravstvene efekte.

Ključni aktivni sastojci

Poslednjih godina, istraživanja potvrđuju da crni biber ima velika lekovita svojsta. I dok većina ljudi misli da je to samo začin, crni biber može imati koristi i za zdravlje. Kombinacija kurkume i crnog bibera ima ključne aktivne sastojke koji doprinose njihovim antiinflamatornim, antioksidativnim i borbenim sposobnostima.

Kurkumin u kurkumi

Ključna jedinjenja koja se nalaze u kurkumi se zovu kurkuminoidi. Sam kurkumin je najaktivniji sastojak i čini se da je najvažniji. Kao polifenol, kurkumin ima nekoliko prednosti za zdravlje. To je jak antioksidans i ima antiinflamatorna, antiseptička, antibakterijska i anti-gljivična svojstva. Međutim, jedan od najvećih nedostataka kurkumina je to što se ne absorbuje dobro u telu.

Piperin u crnom biberu

Jedinjenje nazvano piperin dolazi iz crnog bibera. Sadrži bioaktivna jedinjenja koja su slična kapsaicinu, medicinskoj komponenti koja se nalazi u čili prahu i kajenskom biberu. Utvrđeno je da piperin pomaže u olakšavanju mučnine, glavobolje i lošeg varenja, a takođe ima i antiinflamatorna svojstva. Jedna od najznačajnijih prednosti piperina može biti njegova sposobnost povećanja apsorpcije određenih jedinjenja u procesu varenja.

Piperin povećava apsorpciju kurkume

Nažalost, kurkumin iz kurkume se slabo apsorbuje u krvotok. Kao rezultat toga, on možda ne može da prenese organizmu sve svoje prednosti za zdravlje. Međutim, dodavanje crnog bibera u ovaj začin može pomoći njegovoj apsorpciji. Istraživanje kaže da kombinacija piperina iz crnog bibera sa kurkuminom iz kurmkume povećava apsorpciju njihovih lekovitih svojstava.

Jedna studija je pokazala da 20 mg piperina i 2 grama kurkumina pojačavaju lekovita svojstva. Piperin poboljšava bioraspoloživost kurkumina, što znači da se može bolje apsorbovati i koristiti u telu. Trenutno postoje dve teorije o tome kako ovo funkcioniše:

Prvo, piperin može opustiti crevni zid što omogućava da veći molekuli poput kurkumina prolaze i da se apsorbuju.

Drugo, to može usporiti metabolizam jetre dovoljno da telo može efikasno da apsorbuje kurkumin.

Kao rezultat oba delovanja, više kurkumina se apsorbuje, omogućavajući mu da funkcioniše na optimalnom nivou.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.