U trendu

Lekari otkrili koja hrana je najbolja za zdravlje mozga i borbu protiv depresije

Adekvatna ishrana može pomoći u izgradnji mišića, jačanju kostiju i očuvanju rada srca, a važnu ulogu hrana igra i u mentalnom zdravlju.

– Ako hrana za zdravlje mozga bude redovni deo vaše ishrane, izoštrićete pamćenje i sprečiti kognitivno propadanje, ali i zadržati depresiju dalje od sebe – kaže dr. Dru Remzi, osnivač klinike Brain Food i autor knjige Eat to Beat Depression and Anxiety (Jedite da pobijedile depresiju i anksioznost).

Najbolja hrana za to je, kaže, povrće, a naročito lisnato i voće, bobičasto, zatim plodovi mora, fermentisana hrana, orašasti plodovi, začinsko bilje i tamna čokolada.

– Ne morate izbaciti omiljeni čips ni nikad više ne pojesti sladoled ali ako su vam zdrave grickalice redovno dostupne, verovatno ćete ih više konzumirati.

Imajte pri ruci orašaste plodove

„Oni su idealna kombinacija proteina, hranjivih materija poput vitamina E i masti zdravih za mozak“, kaže Remzi, a u jednoj su studiji nedavno povezani i s boljim rezultatima na kognitivnim testovima.“ Isto je, dodaje, i s tamnom čokoladom koja je moćan alat očuvanje za mentalnog zdravlja.

– U jednoj su maloj studiji redovni konzumenti tamne čokolade imali 70 posto manju verovatnoću za razvoj depresije – objasnio je.

Koristite puno maslinovog ulja

Ekstra devičansko maslinovo ulje obezbeđuje dva hranjiva sastojka koja su vašem mozgu potrebna svaki dan: zdrave masnoće i polifenole koji mu daju kiseli ukus i obuzdavaju upalu mozga, kaže dr. Remzi.

„Otprilike tri kašike visokokvalitetnog maslinovog ulja dnevno mogu kod ljudi s blagim kognitivnim oštećenjem poboljšati probleme s pamćenjem“.

Ulje, savetuje, sipajte u lepu keramičku ili zatamnjenu staklenu bocu i držite je na kuhinjskom pultu, dalje od direktne sunčeve svetlosti.

Uzgajajte sveže začinsko bilje (makar i na prozorskoj dasci)

Sveže začinsko bilje poput ruzmarina, majčine dušice, žalfije i bosiljka takođe pomaže zdravlju mozga jer sadrži jedinjenja koji mogu sprečiti oštećenje ćelija, sprečiti bolesti i podstaći zdravo starenje.

„Ono takođe može učiniti privlačnijim namirnice koje podstiču rad mozga poput povrća i plodova mora“, kaže Kerolin Vilijams, dr. sc., jedna od voditeljki Happy Eating Podcasta.

Uzgoj sopstvenog bilja znači da ga možete ubrati koliko vam je potrebno, a i lep je i mirisan dodatak kuhinji. Ako uzgajate samo jednu biljku, dr. Remzi predlaže ruzmarin koji može pomoći u poboljšanju pamćenja.

„Naseckajte ga i pospite po povrću“, rekao je za Real Simple.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar