U trendu

Ljudi to rade vekovima: Grickanje zrna kafe ima sjajne efekte na čoveka

Danas je gotovo nesvakidašnje videti zrno kafe, jer se kafa većinom konzumira samlevena, za pripremu omiljenog napitka mnogih. A zapravo, sve što danas pomislimo kada je reč o kafi,  poteklo je od konzumiranja zrna. Kada jedete celo zrno, ono mnogo više može doprineti nego kuvana kafa na koju smo danas navikli. Kafa koju pijemo je, zapravo, poput samo umočenog zrna, jer sve najbolje i najzdravije od nje je u talogu, prenosi vesti-online.com. Kuvana kafa izvlači oko 80 odsto proteina iz samog zrna. Šta sve treba da znamo o zrnu kafe?

Da li je bezbedno da se jede?

Da, bezbedno je, ali to ne znači da treba uzeti šaku kafe, jer to bi već bilo zabrinjavajuće. Iako su bezbedna, zrna kafe su bogata i kofeinom i kiselinom. Kada se konzumira u prekomernoj količini, kofein može učiniti da se osećate preterano nervozno i izazvati mučnine, dok visok sadržaj kafe može uznemiriti stomak.

Benefiti jedenja kafe

1. Najbolji izvor antioksidansa

Antioksidansi su jedinjenja koja se prirodno nalaze u voću i povrću. Oni mogu smanjiti rizik od raka, gubitka vida i drugih zdravstvenih smetnji, a kafa ima čak šest različitih antioksidansa, među kojima su i vitamina E i C.

2. Doprinosi poboljšanju pamćenja

Ovo je takođe razlog zašto je kafa u dnevnim receptima većine učenika i studenata. Rađena studija je pokazala da nakon 200 miligrama kafe u toku učenja, studenti su znatno bolje upamtili mnoge informacije.

3. Ublažava upalu i bol mišića nakon treninga

Po istraživanju, nakon konzumiranja kafe smanjuje se upala mišića čak do 47 odsto. Lekovi protiv bolova smanjuju iste do oko 30 odsto, navodi isti izvor.

4. Upola manje kalorija od kikirikija

Kikiriki je veran pratilac dijeta, jer je poznat po niskokaloričnom sastavu. Ali, zrna kafe ga je prestiglo u tome. Iako ima manje proteina, vlada svim ostalim elementima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar