U trendu

Ljuta papričica – čudo od namirnice: Evo za šta je sve dobra

Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, paprika je ljuća. Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu nego i posebna lekovita svojstva, zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice na svetu.

Sprečavaju bol

Najnovija istraživanja potvrđuju da ljute papričice delotvorno smanjuju bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Korisne za kardiovaskularni sistem

Ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primenjuju ljute papričice imaju mnogo manji procenat srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

Deluju protivupalno

Zahvaljujući kapsaicinu, ljute papričice imaju protivupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira materiju koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovnim konzumiranjem ljutih papričica može se smanjiti pojava artritisa.

Jačaju imunitet

Jarkocrvena boja čili papričica svedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje telu ekstradoze vitamina C i A, koje su bitne u prevenciji infekcija.

Sprečavaju čir na želucu

Ranije se smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju tako što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudačnih sokova.

Poboljšavaju probavu

Prema ajurvedi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro vari daje telu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se sporo vari, stvara toksine. Zbog toga, prema ajurvedi, dobra probava je ključna za naše zdravlje, prenosi Kurir.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)