Loše za zdravlje: Ove namirnice nikada ne treba prati pre kuvanja

Iako zvuči pomalo čudno, pranje nekih namirnica može uzrokovati širenja bakterija pa čak i trovanje. Prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila pranja hrane, odnosno koje namirnice ne bi trebalo prati prije kuvanja, a koja se obavezno pere.

Piletina

Pranjem sirove živine kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. Naime, prskanjem vode po živinskom mesu ta bakterija širi se na kožu, radnu površinu, odeću i kuhinjsku opremu. Stoga, kako navode u FSA, ovu zabranu treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću

Pobrinite se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuvana, a nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Ostalo meso

Zabrana pranja ne odnosi se samo na živinsko, već i na ostalo meso, poput govedine i svinjetine. Bakterija na mesu jednostavno ćete se rešiti – visokom temperaturom, bilo da ga kuvate ili pečete. Važno je samo da prilikom kuvanja očistite višak mesnog soka s površine pomoću papirnatih ubrusa, a nakon tretiranja mesa, ruke operite toplom vodom i sapunom.

Testenina

Voda uklanja skrob na testenini koja pomaže da se bolje upije sos koji poslužujete uz nju. Stoga testeninu ne treba prati nakon kuvanja, uz izuzetak testenine koju ste skuvali za salatu ili wok.

Jaja

U industrijskoj proizvodnji i prodaji jaja, postoji supstanca koja se stavlja na jaja kako bi se zaštitila od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, stoga jaja ne bi trebalo prati pre kuvanja.

Pečurke

Pečurke imaju sunđerastu strukturu i izuzetnu moć upijanja, pa ih nikada ne bi trebalo držati ili prati u vodi,. Ako vam deluju prljavo, oljuštite ih nožem ili obrišite papirnatim ubrusima.

Takođe, pečurke je potrebno ljuštiti samo ako je došlo do promene boje, ali uvek treba oseći donji deo peteljke pečurke.

Šta se obavezno mora oprati:

Voće i povrće čiju koru ljuštimo. Ovo pravilo odnosi se nakon uklanjanja kore, na primer krompira. Ali, ako je reč o namirnici poput limuna, tada ih operite pre konzumiranja. Bakterije s kore prilikom ljuštenja lako preko noža dolaze u unutrašnjost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.