U trendu

Med kao hrana i lek (3)

Nije samo šećer ono što čini vrednost meda. Možda veću korist imamo od mineralnih materija, aminokiselina, enzima, vitamina, svih elemenata u tragovima, i sve to bez aditiva, konzervanasa, spakovano u najprirodnije pakovanje i odmah spremno za upotrebu. Nije čudo što specijalne jedinice koriste mešavinu meda i ekstrakta kafe kada se traži da telo izdrži nadljudske napore. Istina, ovu mešavinu nećete naći u prodavnicama, ali uz pomoć nes kafe i malo meda može svašta da se uradi.

Postoje stari recepti s medom koji će vam svakako pomoći u regulisanju telesne težine. Ukoliko želite da skinete masne naslage, pre svakog obroka popijte čašu mlake vode u kojoj su rastvorene dve kafene kašičice meda (setite se pravila za izbor kašika), sačekajte nekoliko minuta, a zatim jedite manji obrok. Med će održati nivo energije dovoljno visoko da podrži manji kalorijski unos, a nadoknadiće sve hranljive materije u redukcionoj dijeti.

Ako želite da dobijete na težini, pre svega na mišićnoj masi, posle svakog obroka pojedite tri kašičice meda, što će podržati sve anaboličke procese, uz dodatni unos minerala, vitamina, enzima i svih potrebnih nutrijenata.

Dobro poznati napitak na bazi meda koji čisti organizam, daje energiju i deluje preventivno i terapeutski jeste mešavina dve kašičice meda i jedne jabukovog sirćeta sa dva decilitra mlake vode. Najčešće se koristi ujutru, umesto kafe i drugih napitaka, ali dobro dođe i tokom napornih dana. Jabukovo sirće može se zameniti limunovim sokom, a ukoliko se ovom rastvoru doda i 10 kapi petnaestoprocentnog rastvora propolis kapi, dobija se lekovit napitak za sve uzraste.

I sportisti imaju pozitivna iskustva s medom: često se medom zamenjuju svi prosti šećeri u ishrani, posebno u periodu kada se brusi forma, a energetski unos mora da ostane visok. Ovo je karakteristično i za kategorisane sportiste, koji moraju da regulišu težinu, ali ne preko gubitka mišićne mase i snage.

Poznate su čitave sportske ekipe kojima je u mesečnim planovima nabavka meda obavezna, verovatno po preporuci timskog lekara ili nutricioniste.

Med, dakle, uzimajte kao hranu, da ga ne biste uzimali kao lek.

Saznajte više o medu…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)