U trendu

Meka ili tvrda voda – koja je bolja za zdravlje?

Kvalitet vode je važan, a razlikuje se u celoj zemlji, čak i od grada do grada. Postoje li uopšte zdravstvene koristi ili rizici povezani s mekom ili tvrdom vodom?

Prvo, treba znati šta vodu čini mekom ili tvrdom. Sve se svodi na nivo određenih minerala u vodi, posebno kalcijuma, magnezijuma i natrijuma, navodi Healthline. Tvrda voda ima viši nivo kalcijuma i magnezijuma, dok meka sadrži male količine ta dva minerala, ali ima visok nivo natrijuma.

Kako prepoznati da li je voda meka ili tvrda?

Meka voda ima blagi slani ukus iako je to možda teško uočljivo. USGS piše da tvrda voda iza sebe ostavlja beli talog na čašama i u mašini za sudove. Ako ruke operete tvrdom vodom, možda ćete imati osećaj da je na njima sluzavi film pa ćete ih dodatno ispirati.

Tvrda voda može uzrokovati i niži pritisak vode jer se mineral vremenom mogu nakupiti u cevima i ograničiti protok vode. Takođe, meka voda se više peni, a tvrda zahteva više sapuna da bi stvari bile potpuno čiste.

Prema Health Digestu, ne postoje zdravstveni rizici povezani s tvrdom vodom, ali ona može uzrokovati suvoću kože i kose. Takođe može povećati probleme ljudi koji imaju ekceme na koži. U nekim studijama pokazalo se da minerali u tvrdoj vodi pomažu u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, ističe International Journal of Preventative Medicine.

Visok sadržaj natrijuma u mekoj vodi može da zabrine ljude koji imaju visok krvni pritisak. Za takve slučajeve postoje sistemi za omekšavanje vode na bazi kalijuma. Naravno, možete se odlučiti i za kupovinu flaširane vode za piće, dok ćete vodu iz slavine koristiti za čišćenje jer je za tu svrhu i poželjnija od tvrde vode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.