Metabolizam biće brz kao munja: Jedite ove 4 voćke, skidaju kilograme brzinom svetlosti

Ljudi koji su na dijeti često izbegavaju voće zbog toga što sadrži šećer, ali dobra je vest da postoje i neke vrsta voća koje ustvari mogu pomoći kod mršavljenja.

Naime, neko voće obiluje hranjivim sastojcima koje podstiču mršavljenje i mogu pomoći da se rešimo nakupljenih kilograma, piše „The Healthy“. Otkrivamo četiri vrste voća koje bi se što češće trebale nalaziti na našem tanjiru jer su izvor odličnih nutrijenata, a ujedno i sprečavaju gojenje.

Borovnice

Naučnici su otkrili kako su borovnice sjajan izvor vrednih antioksidansa zvanih flavonoidi koji mogu sprečiti gojenje. Nije u potpunosti razjašnjeno na koji tačno način flavonoidi sprečavaju gojenje, ali konzumacija hrane bogate flavonoidima pomaže nam da se osećamo sitije i da izbegavamo drugu manje zdravu hranu koja može dovesti do gojenja, istakli su stručnjaci. Kako je otkrila dr. Keri Peterson, borovnice obiluju vlaknima pa su zbog toga vrlo zasitne i među najzdravijim su voćem za jelo stoga bismo ih svakako trebali uključiti u ishranu.

Jabuke

Poznata izreka glasi: ‘jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van’. Sjajno je ako jedna jabuka dnevno može oterati lekare, no dodatni bonus je da nam takođe može pomoći da ostanemo u formi. Jabuke su bogate flavonoidnim polimerima, a također su prepune vlakana, što ih čini jednim od najzdravijih voća za mršavljenje. Najbolje ih je jesti neoguljene jer se u kori nalazi najviše vlakana i antioksidansa. Pomažu i kod kontrole šećera u krvi, čime se smanjuje želja za hranom i prejedanjem i rizik od razvoja dijabetesa.

Kruške

Kruške takođe mogu sprčiti gojenje i to zato jer obiluju flavonoidnim polimerima i vlaknima. Voće koje sadrži vlakna odličan je izbor za ljude koji imaju problema s viškom kilograma jer nas vlakna ispunjavaju i stvaraju osećaj sitosti.

Jagode

Jagode pomažu u održavanju težine iz istog razloga kao i borovnice: bogate su vrednim antioksidansima. Stručnjaci preporučuju jednu šoljicu jagoda dnevno, a najbolje ih je konzumirati za doručak ili kao međuobrok, uz nemasni jogurt ili ovsene pahuljice.

(Stil / zena.net.hr)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.