Metabolizam i ishrana

Šta god da pojedete, prosto se „zalepi“ na vas i „neće da ode“; ili, ma koliko vam prijateljice govorile da fenomenalno izgledate, da izgledate kao mankekenka, vi smatrate da manekenke uglavnom liče na daske za peglanje i želite da se malo ugojite – ali ultrabrzom brzinom „spalite“ sve što pojedete (prosto da se upitate da nemate možda gliste, ili da vaša pantljičara nema možda gliste). Ni jedna ni druga situacija ne moraju biti znak nikakve bolesti već, jednostavno, sporog ili brzog metabolizma – što samo znači da svoju ishranu morate prilagoditi svom metabolizmu i izgledaćete baš onako kako želite.
Kako znati da li vam je metabolizam brz, normalan ili spor? Nije teško. Znaci sporog metabolizma su sledeći: budite se umorni, spava vam se posle ručka, imate nizak pritisak, ruke i stopala su vam često hladni, začas dobijete kilograme viška, povremeno osećate nadutost, brzo se zamarate, lako zaspite uveče, imate problema sa varenjem, mišići vam nisu čvrsti. Naravno, samo jedan od ovih znakova ne znači da imate spor metabolizam. Zapravo, ako ste se prepoznali u maksimalno četiri navedene stavke, metabolizam vam je brz, između pet i sedam – metabolizam vam je normalan, a ako ste se prepoznali u osam ili više stavki, imate spor metabolizam.
Ukoliko vam je metabolizam spor, to znači da vaš organizam sporo sagoreva sve što u njega unesete. Zato bi trebalo da ujutro i uveče, kada je metabolizam najsporiji, unosite namirnice koje se lako vare, kao što su voće, testenine i hleb. Za ručak bi trebalo da uzmete belo meso ili ribu, jer tada organizam najbrže prerađuje uneto. Vašem metabolizmu (i željenom gubitku težine) pomoći će trčanje, biciklizam ili laka gimnastika.
Ako vam je metabolizam brz, najbolje je da uzimate dosta ugljenih hidrata, jer oni brzo sagorevaju i tako vam daju energiju. Za doručak i večeru preporučljivi su ugljeni hidrati (na primer, dvopek, integralni hleb) i masnoće, a za ručak proteini (crvena mesa i povrće). Pošto imate višak energije, možete se baviti i napornim sportovima; plivanje i tenis bi mogli da vam potroše dosta energije. Ako želite da svoj metabolizam malo usporite, u tome vam mogu pomoći namirnice koje se duže prerađuju (crvena mesa i masnoće).
Osobama sa normalnim metabolizmom kilogrami najčešće ne variraju; ako se ipak malo ugojite, preporučuje se da jednog dana sprovodite režim ishrane za one sa sporim metabolizmom, a sledećeg za one sa brzim. Možete se baviti kojom god fizičkom aktivnošću želite, jer imate upravo onoliko energije koliko vam je potrebno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.