U trendu

Mitovi o testenini: Ovo su tajne i trikovi za savršenu pastu

Najbolji kuvari sveta razotkrivaju najveće mitove o pripremi jela s testeninama i trikove kako je savršeno skuvati. Jela s testeninom spadaju u najpopularnija jela na svetu. Dovoljno je reći kako samo u Italiji prosečna osoba pojede više od 25 kg testenine godišnje. Mogućnosti za pripremu su bezbrojne.

Poznati šef kuhinje iz Los Anđelesa, Stiv  Samson razotkrio je najčešće mitove o kuvanju testenine i podelio trikove kako napraviti i skuvati savršenu testeninu, prenose mediji.

Ovi saveti promeniće način na koji doživljavate jela s testeninom.

1. Jaje se ne stavlja u testo za testeninu

POGREŠNO! Želite li postići savršenu teksturu, za pripremu testa za testeninu trebaće vam više od vode i brašna. Dodate li jaje, rešićete mnoge probleme. Žumanjci u testu daće više boje, okusa i mekoće u vašem testu.

2. Uvek treba koristiti višenamensko brašno

NETAČNO. Višenamenskog brašna ima u svakoj kuhinji, ali u ovom slučaju nije najbolji izbor. Različite vrste brašna sadrže različite udele belančevina, što će na kraju uticati na teksturu testa.

Semolina (brašno od durum pšenice) vašoj testenini daće grublju teksturu te će se umaci bolje „prilepiti“ na testeninu. Možete se poslužiti i brašnom tipa „00“ koje će pomoći razvoju glutena.

3. Treba vam veliki lonac vode za kuhanje testenine

NE TREBA. Veliki lonac vode za kuvanje testenine jedan je od najraširenijih mitova o kuvanju testenine. Prava je istina da količinu vode treba prilagoditi veličini testenine – za sitniju testeninu nema potreba za velikim količinama vode.

Poslužite se sledećim trikom: stavite testeninu u hladnu vodu, i kada provri – smanjite vatru i poklopite lonac. Vreme kuvanja biće isto, a vi ćete smanjiti račun za bas ili struju i učiniti nešto dobro za okolinu.

4. Uvek dodajte ulje u vodu

NIJE POTREBNO. Ako ste mislili da treba dodati malo ulja u vodu u kojoj se kuva testenina kako se ne bi kasnije lepila – niste u pravu. Zbog različitih gustina, ulje će samo ostati na površini vode.

Pitate se kako sprečiti da se testenina slepi? Sve što trebate jest promešati testeninu nekoliko puta na početku kuvanja.

5. Vodu u kojoj se testenina kuha treba baciti

NE BACITI VEĆ ISKORISTITI. Svaki vrsni kuvar, kao i svaka baka iz Italije savetovaće vas da vodu ne bacate. Zašto? U procesu kuvanja, testenina otpušta molekule koje vam mogu biti od koristi.

Malo vode iz testenine zgusnuće svaki sos, a ukoliko počnete kuhati testeninu u manje vode, dobićete još više molekula i testenina će biti homogenija.

6. Oblik testenine ne utiče na izbor sosa

UTJEČE. Počnite gledati na testeninu kao na sredstvo koje prenosi sosove. Kako umaci imaju različite okuse, tako trebaju i jedinstveno sredstvo da bi ispustili svoj savršeni okus.

Tako za morske plodove odaberite tanju testeninu, a za mesne umake deblju. U pravilu, tanja testenina bolje „leži“ s laganijim sosovima, a deblja s težim poput bolonjezea.

7. Sva testenina potiče iz Italije

NIJE TAKO. Iako je teško odrediti poreklo testenine, veruje se da ju je upravo Marko Polo donio u Italiju iz Kine. Širom Azije pronaći ćete različite vrste testenine i maštovite načine kako ih pripremiti. Zašto se ne biste odvažili i iskušali neki recept?

8. Alergični ste na gluten? Ne smete jesti testeninu

IMA I BEZ GLUTENA. Danas postoji mnogo opcija i za ljude koji su alergični na gluten ili žele da ga izbace iz ishrane. Tako su vam na raspolaganju brojne vrste testenine bez glutena, a želite li isprobati nešto egzotično, iskušajte neku od azijskih testenina, poput Shirataki širokih rezanaca.

9. Testenina nije zdrava

GLUPOST! Ovo je posljednji, ali ujedno i najveći mit. Ukoliko želite jesti zdravo, to ne znači da morate izbaciti testeninu iz ishrane. Sve što trebate je da jedete umereno (idealna porcija je 80-90 grama po osobi) i ne preterivati s umacima, pogotovo ne dodavati šećer.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar