U trendu

Mnogi je ne vole: Namirnica za čelični IMUNITET

Mnogi ne vole da jedu ovu namirnicu, a puna je vitamina C i gvožđa i neverovatno utiče na zdravlje!

Iako mnogima nije omiljena namirnica, kada posmatrate njegovo nutritivno dejstvo, ova hrana je jedan od najboljih prirodnih lekova i ima brojne blagodeti po zdravlje.

Kelj – zdrava biljka iz porodice kupusnjača bogata je mineralima, kao što su mangan, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Izvrstan je izvor vitamina K i C, a samo 100g svežeg kelja sadrži 120 miligrama vitamina C.

Takođe, izvstan je izvor i drugih vitamina, kao što su vitamini B grupe i A, bogat je flavonidima poput beta-karotena, luteina i zeaksantina.

Ukoliko ne volite kelj u sirovom stanju, važno je da znate da i termički obrađena ova namirnica sadrži takođe sjajne hranljive vrednosti koji će obnoviti vaše zdravlje, ali smanjiti rizik i od nastanka oboljenja.

Kelj ima brojne antioksidante koji se uspešno bore protiv slobodnih radikala i sprečavaju upalne procese u telu. Dobro deluje i na vid zbog prisustva karotenoida i vitamina A, pomaže i u prevenciji virusnih infekcija i pozitivno utiče na zdravlje pluća.

Zbog visokog procenta vitamina C u kelju, redovnim konzumiranjem ove namirnice smanjićete rizik od prehlada. Pored toga, vitamin C podstiče apsorpciju gvožđa, pa se kelj posebno preporučuje malokrvnim osobama.

Bogat je i vlaknima i podstiče normalno funkcionisanje creva i probave, normalizuje nivo šećera i holesterola u krvi, a preporučuje se i osobama koje su na dijeti.

Od kelja možete praviti salate, musake, čorbe, variva, sarme i razna druga jela ili ga upotrebiti kao prilog glavnom jelu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.