U trendu

Mnogi u Srbiji ovo smatraju jelom za siromašne, dok ga holivudske zvezde obožavaju

Danas domaćice sve češće na trpezu iznose supu iz kesice, dok su one prave, koje su nam pravile naše bake, potpuno zaboravljene, a neki takav obrok smatraju hranom za siromašne.

I dok mi sve manje pravimo domaće supe od telećih ili pilećih šupljih kostiju, jer to „nije u trendu“, holivudske zvezde obožavaju ovaj specijalitet, jer je neverovatno zdrav i štiti organizam. Jednostavno se sprema, a samo jedan tanjir, pomoći će vam da ojačate vaš imunitet.

Povećava unos minerala
Supa je prepuna  hranjivih materija kojih nema dovoljno u današnjoj „instant“ ishrani. Sadrži minerale kao što su kalcijum, fosfor, magnezijum i kalijum, i to u oblicima koje telo može lako da apsorbuje. Specijalista za autoimune bolesti dr Ejmi Majers preporučuje supu kod pacijenata koji boluju od sindroma iritiranih creva. Želatin iz kostiju štiti i leči sluzokožu digestivnog trakta i pomaže u varenju hranljivih materija. Ove aminokiseline su važne za zdrav stomak i varenje.

Leči upale
Šta oštećeni zglobovi i autoimune bolesti imaju zajedničko? One su često rezultat upale, izazvane stresom i lošim izborom hrane.

– Supa od kostiju sadrži hondroitin sulfat i glukozamin, jedinjenja koja ublažavaju upalu, artritis i bolove u zglobovima. Glicin aminokiselina se nalazi u kostima i može biti veoma umirujuća – kaže Majers, a prenosi Magazin Novosti.

Garantuje bolji izgled
Supa od kostiju sadrži kolagen, protein koji se pri kuvanju formira u želatin. Želatin iz kostiju doprinosi zdravoj koži, kosi i noktima.

Za zdravlje vaše bebe u prvim godinama najvažnije je da kuvate ovu supu od šupljih kostiju. Tako ćete biti sigurni da je pojela nešto zdravo i korisno za njen organizam.

Recept
Jednu šuplju kost stavite u lonac sa dosta vode i pustite da ključa, nakon nekog vremena dodajte šargarepu i celer, paškanat i crni luk.

Kada se supa ukrčka, dodajte testeninu i začine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.