Moćna voćka koja čini čuda za zdravlje: Jača kosti i krv, čuva srce i pomaže u mršavljenju, jedite je češće

Ovo voće nije često zastupljeno na našoj trpezi, a predstavlja moćni dar prirode za celokupno zdravlje

Ako bi postojala top-lista najzdravijih namirnica, kupina bi zasigurno bila u prvih deset. Ovo voće obiluje moćnim antioksidansima, a naročito elagitaninom, kog nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici.

Bogata je vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C, E i K, kao i folnom kiselinom. Takođe, sadrži i magnezijum, kalijum, kalcijum, cink i gvožđe. Konačno, kupina sadrži aminokiseline i dijetetska vlakna koja čuvaju zdravlje probavnog sistema.

Posebno su korisne za starije ljude, jer pomažu usporavanje slabljenja motornih i kognitivnih funkcija. Redovna konzumacija kupina može da poboljša memoriju.

Takođe, pune su rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana važnih za optimalno funkcionisanje digestivnog trakta. Pomažu pražnjenje creva, regulišu zatvor i opstipaciju, pa se preporučuju svima koji imaju problema sa peristaltikom.

Zahvaljujući antocijaninima kupine su prava blagodat za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Sprečavaju začepljenje arterija, pomažu u regulisanju krvnog pritiska, sprečavaju aritmiju i smanjuju rizik od moždanog udara.

S obzirom na to da sadrže malu količinu šećera, kupine su odličan izbor za dijabetičare, ali i za one koji žele da smršaju.

Zbog prisustva magnezijuma i kalcijuma preporučuju se za održavanje zdravlja kostiju, zaštiti od ultraljubičastog zračenja i očuvanje zdravlja kože.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.