U trendu

Momak se na mesec dana odrekao šećera, evo kako je to uticalo na njega

Nakon što je primetio da se njegov unos slatkog značajno povećao, jutjuber Kem Džouns odlučio je da se odrekne sve hrane s dodatkom šećera na 30 dana da vidi kako će to uticati na njegovo zdravlje. Prvog dana izazova otišao je u prodavnicu i odmah shvatio da će to biti teže nego što je mislio.

„Brzo sam shvatio koliko je šećera u stvarima koje inače kupujem. Dodatog šećera ima čak i u stvarima za koje sam pretpostavio da su zdrave, a što više gledam etikete, to manje proizvoda dodajem u svoju korpu“, objasnio je.

Kem je ubrzo upoznao i rane nuspojave odricanja od šećera. Počeo je da oseća intenzivnu žudnju, pad nivoa energije, smanjenu fokusiranost i glavobolje. Veruje da su to posledice nedostatka dopamina u njegovom mozgu koji dobija kada jede šećer.

„Pozitivno je što bi simptomi odvikavanja trebao da traju samo nekoliko nedelja pa se nadam da će najteži deo uskoro biti iza mene“, rekao je.

Kem je počeo da priprema čips od kelja i krompiriće od batata i snabdeo se voćem. U poslednje dve nedelje izazova počeo je da oseća neke pozitivne efekte.

„Uopšteno imam osećaj da se hranim zdravije i da sam strateški usmeren prema svojim obrocima kako bih ostao sit i otklonio žudnju. Takođe, počinjem da primećujem da imam više energije. Uspeo sam da odradim nekoliko treninga bez osećaja iscrpljenosti kasnije tokom dana“, nastavlja.

Ali priznaje da mu restriktivna dijeta oduzima puno zabave i otežava spontanost.

„Mislim da nije korisno šećer tretirati kao lošu stvar, ali je važno kontrolisati koliko ga konzumirate. Osećam da sam u poslednjih 30 dana vratio deo kontrole i naučio da koristim intuiciju kako bih mogao da budem pametniji u pogledu svojih prehrambenih navika u budućnosti“, zaključio je Kem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar