U trendu

Na prazan stomak ujutru najbolje je popiti ova 2 napitka: Em nas odmah razbuđuju, em utiču na cirkulaciju

Kako se najbolje pripremiti za novi dan koji je pred nama i razbuditi se? Da li nam je dovoljna samo kafa ili nešto drugo, objašnjava dr Vojislav Perišić.

Prva stvar koju posle buđenja treba da uradimo je da poboljšamo cirkulaciju, pre svega mikrocirkulaciju u srcu i mozgu, naglašava profesor Perišić.

„Prvo što posle buđenja treba da uradimo je da popijemo 200 mililitara soka ili vode. Tečnost unosimo kako bismo povećali cirkulacijski volumen, poboljšali cirkulaciju u srcu i mozgu, čime će automatski dotok kiseonika i šećera biti bolji“, dodaje gastroenterolog.

Najbolje bi bilo da dan započnemo niskomineralnom vodom sa dosta magnezijuma jer magnezijum poboljšava mikrocirkulaciju i opušta spazme krvnih sudova, preporučuje dr Perišić. Ako uzimamo sok od pomarandže, najbolje je da bude sa pulpom, mada je mnogo bolje da pojedemo celu pomorandžu, nego da cedimo sok, pre svega zbog celuloze i sprečavanja opstipacije.

Što se tiče kafe, dr Perišić naglašava da je kofein glavni antioksidans. Unosimo dosta hemikalija, takozvanih ksenobiotika, u organizam. Da bismo ih izbacili, oni moraju da budu obrađeni u jetri, a za to su zasluženi antioksidansi. Zvanične preporuke su do tri šoljice kafe dnevno.

(Mondo/RTS)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.