U trendu

Najnezdraviji način pripreme jaja: Poništava sve sjajne efekte koje imaju za zdravlje

Kako bi dobili najbolje od jaja, treba pripaziti na koji ih način pripremate. Iako ne postoji ‘pogrešan’ način pripreme jaja, neke metode nisu toliko zdrave kao druge.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu kako je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

– Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodati jaja. Jaja su prirodno bogata belančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim smesi dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo, jer je prekomerna zasićena masnoća u ishrani usko povezana sa srčanim bolestima – kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum, a prenosi 24sata.hr.

– Dijetalne smernice za Amerikance 2020. – 2025. predlažu da se unos zasićenih masnoća smanji na manje od 10 posto ukupnih kalorija dnevno. Korišćenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti – dodaje dijetetičarka Tara Tomaino.

Tomaino dodaje da se ne morate čuvati samo maslaca, kokosovo ulje i mast od slanine takođe su loši, kao i kuvanje jaja u tepsiji ili quicheu koji sadrži velike količine zasićenih masnoća u obliku pavlake ili sira. Korišćenje tih sastojaka može umanjiti visoki nutritivni profil jaja. Od prženja jaja, nezdravije je jedino prženje jaja na jakoj vatri.

– Kuvanje na visokim temperaturama oksidira ulja, koja takva mogu da podstaknu upalu u telu. Zato treba koristiti ulja koja se dime tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se sprečila oksidacija – kaže dijetetičarka Rebeka Vašuta.

Kako je najbolje pripremiti jaja?

– Pripremanje jaja s minimalno masnoća ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa. Jaja koja se kuvaju na tvrdo ili poširanje način su za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom – kaže Tomaino.

Osim kako ih kuvate, bitno je i s čim jedete jaja.

– Poslužite jaja s izdašnom porcijom povrća kako bi dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput špargli, brokolija, paprike i luka – savetuje Tomaino za Yahoo!Style.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar