U trendu

Najzdraviji doručak na svetu: Uravnotežava probavu, snižava krvni pritisak i reguliše nivo šećera u krvi

Uz doručak dobijamo energiju i snagu potrebnu da nastavimo radni dan i obavimo sve zadatke. Upravo iz ovih razloga, važno je odabrati uravnotežen i hranljiv obrok koji će nam dati potrebne hranljive materije i od koristi našem zdravstvenom sistemu.

Ovsena kaša je odličan izbor za vas ako nemate puno vremena, ali ipak želite da se posvetite izboru namirnica koje unosite u organizam. Naravno, nije preporučljivo konzumirati instant ovsene pahuljice jer su pune šećera i aditiva. Zob od celog zrna se može mešati u brašno, što je takođe dobar izbor ako volite kremastiju teksturu. Domaća ovsena kaša se uvek može nadograditi zanimljivim namirnicama, kao što su divlje voće, jabuke, kruške, kokos ili organski kakao.

Ovsenoj kaši možete dodati i domaći med ako volite slađe opcije. Možete ga pripremiti sa vodom, biljnim ili običnim mlekom – u zavisnosti od vaših želja i zdravstvenog stanja.

1. Odličan izvor hranljivih materija i vlakana

Ovas je bogata magnezijumom, fosforom, gvožđem i cinkom, a svi oni su pogodni hranljivi sastojci za održavanje našeg zdravstvenog sistema. Pored toga, sadrži minerale, vlakna i proteine. Vlakna pomažu u održavanju zdravlja naših creva i balansiranju varenja, što je još jedna važna prednost ovog doručka.

2. Regulacija vrednosti šećera u krvi

Ovsena kaša ima nizak glikemijski indeks, što znači da pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Ako iz određenih razloga morate da pazite na šećer, savetuje se da se kaša kuva na vodi, a ne na mleku. Takođe, koristite suplemente koji nisu bogati fruktozom ili drugim prirodnim šećerima.

3. Kontrolisanje telesne težine

Ako želite da se osećate siti što duže, ovsena kaša je pravo rešenje za vas. Uz pravilno izbalansiran obrok, vaše telo neće vapiti za dodatnim izvorom hrane. Ovas je odlična namirnica, a ako vam je ujutru potreban hranljiviji obrok, možete napraviti ovsenu kašu sa mlekom i bananom. Ova kombinacija će vas duže držati sitima, a sve namirnice koje ste uneli su zdrave i korisne za organizam, piše Sensa.hr.

4. Jednostavna priprema

Da li su vam dani puni obaveza, a zbog nedostatka vremena često ne doručkujete? Ako je ovo vaša stvarnost, ovsena kaša je pravi izbor za vas. Celokupno pripremanje ovsenih pahuljica traje svega nekoliko minuta, a možete se odlučiti i za prenoćište – ovsene pahuljice koje napravite prethodne noći, stavite u frižider i ujutru su spremne za konzumaciju.

5. Održava zdravlje srca i optimizuje krvni pritisak

Beta-glukani, vrsta rastvorljivih vlakana u ovsu, pomažu u snižavanju nivoa holesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Ovsena kaša takođe sadrži zdrave masti, uključujući omega-3 masne kiseline, koje podržavaju zdravlje krvnih sudova i pomažu u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar