U trendu

Najzdraviji i najmanje kalorični napici

Bez obzira na godišnje doba, hidratacija organizma je veoma važna, naročito ako se bavite fizičkom aktivnošću. U zavisnosti od temperature, vlažnosti i vrste aktivnosti, možda i niste svesni koliko tečnosti gubite. Kada je toplo, organizam oslobađa tečnost kako bi vas rashladio. To se dešava i leti kada je toplo, ali i zimi kada ste izloženi grejanju ili ste toplo odeveni.
Nemojte se oslanjati samo na to koliko ste žedni. Organizmu je tečnost potrebna i kada vam usta nisu suva. Kako bi vam mišići ispravno funkcionisali i kako biste izbegli umaranje, veoma je važno da pijete dosta tečnosti pre i posle svake fizičke aktivnosti.
Pijte tečnost pre, nakon i u toku treninga
Bez obzira na to da li se pripremate za hodanje, trčanje, vožnju bicikla ili tenis, treba da popijete oko dve čaše vode pre te aktivnosti. U toku aktivnosti trebalo bi popiti oko 150 mililitara svakih 15-20 minuta kako bi mišići ostali hidrirani. Ukoliko planirate da trenirate ili hodate sat vremena, napunite flašicu vodom (oko pola litra) i ponesite je sa sobom.
Nakon treninga morate takođe piti vodu. Ako hoćete baš da budete precizni, izmerite se pre treninga i nakon treninga. Svakih 500 grama koje ste izgubili treba nadoknaditi sa više od pola litra vode.
Koje vrste tečnosti su najbolje?
Za aktivnosti koje radite napolju, najbolja je obična voda. Ako aktivnost traje sat vremena ili duže, dobar je i voćni sok rastvoren u vodi ili energetsko piće u kom ima ugljenih hidrata i dodatnih minerala koji nadoknađuju izgubljene elektrolite (natrijum, kalijum, magnezijum). Neka energetska pića mogu da vam pruže dodatnu energiju jer su napravljena tako da brzo zamene tečnost i povećaju cirkulaciju šećera u krvi.
Pročitajte šta piše na pakovanju. U idealnom slučaju potrebno vam je 14 grama ugljenih hidrata, 28 miligrama kalijuma i 100 mg natrijuma u dozi od 250 ml. Ugljeni hidrati trebalo bi da potiču od glukoze, saharoze i/ili fruktoze, jer se oni brzo apsorbuju. Napitak ne treba da bude gaziran kako ne bi uznemirio stomak.
Veći broj sportskih napitaka je dobro rastvoren i ima malo kalorija. Ako vam ukus odgovara i tera vas da pijete, slobodno primenjujte takvu vrstu hidratacije. Ako vas brinu dodatne kalorije, rastvorite svoj sportski napitak i sipajte u drugu flašicu ili termos, kako bi ostao hladan.
Fitnes vode?
Takozvane fitnes vode su vode sa blagim ukusom i imaju dodatne vitamine i minerale. Dodatne hranljive materije predviđene su da dopunjuju zdravu ishranu, a ne da zamene ono što izgubite u toku treninga. Ovakve tečnosti predstavljaju nešto između sportskih napitaka i obične vode. One sadrže manje kalorija i elektrolita nego sportski napici, a ipak imaju neki ukus. Izbor je vaš: šta god vam prija u toku treninga, to treba i da konsumirate.
Ipak, obična voda je sasvim dovoljna organizmu, sve ostalo možete da pijete, ali nemojte misliti da će vam takvi napici pomoći u mršavljenju.
Osim tečnosti…
Tečnost je veoma važna prilikom treninga, ali je važan i šećer u krvi. Morate da pojedete lagani obrok od makar 100 kalorija oko sat vremena pre bilo kakve fizičke aktivnosti. Hranljivi sastojci iz ovakve užine pomoći će vam da imate više snage i da ne mislite na hranu u toku treninga.
Najbolja užina su zdravi ugljeni hidrati, proteini i male količine masti: voće, jogurt, koštunjavo voće, deserti sa žitaricama…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.