U trendu

Namirnice koje su „prirodni antidepresivi“

Kada kažemo antidepresivi, to zvuči prilično ozbiljno i jeste. Sa njima, kao i sa depresijom, se ne igra. Nikada ih nemojte uzimati na svoju ruku i nemojte ih nikako sami dozirati.

Ali pre nego posegnete za lekarom i lekovima, pokušajte i na prirodan način. Isprobajte prirodne antidepresive.

Postoji hrana koja u sebi sadrži svojstva koja pozitivno utiču na lučenje hormona sreće, pa svakako neće biti na odmet da je isprobate.

Banane

Banane su skladište korisnih mikroelemenata. Između ostalih – aminokiselina triptofan, kao i vitamina A, B6 i C, vlakana, kalijuma, fosfora, gvožđa i zdravih ugljenih hidrata. Zdravi ugljeni hidrati pomažu u apsorpciji triptofana, dok ih vitamin B6 pretvara u serotonin koji je odgovoran za raspoloženje. Pola banane ujutru – i srećni ste.

Tamna čokolada

Najpoznatiji način za podizanje raspoloženja je komad čokolade, ali u njenom najtamnijem izdanju i umjerenoj količini. Nedavna studija u kojoj je 30 ljudi uzimalo 40 grama tamne čokolade tokom 14 dana otkrila je da je nivo hormona stresa smanjen.

Ovsena kaša

Kao što znate, ovsena kaša je najbolji doručak. Cijeli dan daje energiju, zahvaljujući sporim ugljenim hidratima. Još jedan plus je visok nivo selena. U kašu dodajte kriške banane, chia sjemenke, suhe kajsije ili puter od kikirikija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.