Napitak koji voli čak i Mesi: Daje energiju i topi salo – za najbolji početak dana!

Za najbolji početak dana – napitak koji daje energiju i topi salo!

Iako može biti gorak, među Argentincima je ovaj napitak omiljeno piće, često popularnije od kafe. Poznati fudbaler Mesi ga takođe voli zbog brojnih zdravstvenih prednosti ovog napitka, prenosi 24sata.hr

Yerba Mate čaj je bogat polifenolima, moćnim jedinjenjima koja stimulišu metabolizam i tope salo. Pripisuju mu se razna svojstva, mnogi tvrde da podstiče mršavljenje, ubrzava metabolizam, razlaže masti i poboljšava fizičke performanse i nivo energije. Jedan od obožavalaca je i Lionel Mesi, koji mu je dao svetsku slavu.

Pijenje Yerba Mate čaja u Južnoj Americi je poseban ritual.

Često se pije topao ili hladan iz posebne čaše sa metalnom slamčicom, koja se zove bombila. Za pripremu se koriste listovi i stabljika biljke Ilex paraguariensis, a proces je zapravo potapanje biljke u toplu vodu.

Često se konzumira sa prženim šećerom, limunovim sokom ili mlekom.

Druga istraživanja su takođe otkrila slične informacije – norveška studija iz 2018. testirala je dodatak na 11 muških biciklista i otkrila da povećava količinu sagorele masti tokom vežbanja. Yerba Mate čaj je takođe bogat polifenolima, moćnim jedinjenjima koja pospešuju metabolizam i drugim hranljivim materijama poput antioksidansa, aminokiselina, vitamina i minerala.

Iako je pun antioksidanata i drugih stimulansa, efekat na mršavljenje mogao bi da bude i posledica kofeina – ističe dijetetičar dr Duan Melor sa Univerziteta Aston.

Ierba mate može pomoći u sprečavanju infekcija uzrokovanih bakterijama, parazitima i gljivicama.

Neka starija istraživanja su otkrila da visoke doze ekstrakta Yerba Mate inaktiviraju bakteriju Escherichia coli, koja uzrokuje simptome trovanja hranom kao što su grčevi u stomaku i dijareja.

Jedinjenja u ovom napitku takođe mogu sprečiti rast vrste gljivica odgovornih za ljuskavu kožu, perut i određene osipe na koži,. Međutim, potrebno je dublje istraživanje u ovoj oblasti.

Malo je verovatno da će Yerba Mate štetiti zdravim odraslim osobama koje ga povremeno piju.

Međutim, treba da znate da kofein u ovom čaju može izazvati neželjene efekte kao što su: bol u stomaku, problemi sa spavanjem, nervoza i ubrzan rad srca. Zato se preporučuje konsultacija sa lekarom pre konzumacije čaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.