U trendu

Naučnici kažu da ova popularna namirnica skraćuje život za 36 minuta – svaki put kad je pojedemo

I dok lekari neprestano naglašavaju važnost ishrane u prevenciji bolesti, a brojne studije jasno pokazuju da izbacivanje određene hrane iz jelovnika, kao i pojačan unos neke druge, značajno utiče na poboljšanje zdravlja, ovog jela mnogi se ne odriču.

Veliko istraživanje o štetnosti namirnica otkrilo je da jedan proizvod koji spada u mesne prerađevine skraćuje život u značajnoj meri. Reč je o viršlama koje vole i najmlađi.

Kako su naučnici otkrili, svaka pojedena viršla skraćuje život pojedincu za više od pola sata. Tačnije, novi indeks koji procenjuje nutritivni uticaj skoro 6.000 namirnica otkrio je da svaka viršla koju osoba pojede, može skratiti životni vek za tačno 36 minuta.

Stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu objasnili su kako ovaj indeks funkcioniše: Uzima u obzir sve aspekte životnog ciklusa određene namirnice, uključujući kako je proizvedena, prerađena, konzumirana i čuvana, kao i koliko je proizvod hranjiv.

Posmatrajući faktore rizika kao što su natrijum i transmasne kiseline u viršlama i upoređujući ih s prednostima kao što su polinezasićene masti i vlakna, dolazimo do krajnje vrednosti od 36 minuta života koje svaka viršla uzima pojedincu.

Nasuprot tome, naučnici su otkrili da maslac od kikirikija može produžiti životni vek za 33 minuta. Losos je takođe dobio zeleno svetlo zbog svoje hranjive vrednosti pa je tako ocenjeno da produžuje životni vek za 16 minuta.

Kao što je navedeno u brojnim studijama, prerađeno meso često se sastoji od nepoznatih i teško prepoznatljivih sastojaka, uključujući hemikalije, boje, zaslađivače i konzervanse, prenosi Zadovoljna.rs.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji vodeći uzroci smrti na globalnom nivou su tri stanja koja se mogu sprečiti. To su bolesti srca, demencija i rak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar