Naučnici u šoku: Pronašli smo najzdravije ljude na svetu, čak i starci pucaju od zdravlja

Narod Šimane koji živi u šumama Bolivije ima najzdravija srca na svetu, tvrde naučnici u studiji objavljenoj u britanskom medicinskom časopisu The Lancet. Gotovo ni jedan član tog naroda nema začepljene arterije, čak ni u dubokoj starosti, piše BBC.

‘Stvarno su čudesni, a njihova ishrana i način života radikalno su drugačiji’, tvrde naučnici. ‘Doduše, ostatak sveta teško može da živi kao ovi lovaci-sakupljači, međutim iz njihove egzistencije može se dosta toga naučiti.’

Šimane žive u području oko reke Maniki u prašumama Amazona u bolivijskim nizijama. Stil života svih 16 hiljdada pripadnika ovog naroda sličan je ljudima koji su na tom području živeli pre više hiljada godina.

Narod Šimane jede divlje svinje i tapire. Ostatak njihove dijete sačinjavaju pirinač, kukuruz, manioka i plantana banane i svo voće i orašasti plodovi koje pronađu. To znači da 72 posto kalorija koje konzumiraju dolazi iz ugljenih hidrata, 14 posto dolazi iz masti i 14 posto dolazi iz proteina. Šimane su fizički aktivni i u jednom danu u proseku naprave više od 15 hiljada koraka – muškarci ih naprave 17 hiljada, žene 16 hiljada, a stariji od 60 godina više od 15 hiljada. ‘Stvarno je impresivno koliko su aktivni’, rekao je doktor Gregori Tomas, jedan od istraživača koji je doprineo studiji.

Šta se može naučiti od naroda Šimane? ‘Smatram da fizičkoj aktivnosti trebamo da pristupimo holistički. Vozite se biciklom na posao, penjite se stepenicama, a ne liftom i za kompjuterom radite stojeći ili hodajući’, rekao je Majkl Gurven, profesor antropologije sa Univerziteta u Santa Barbari u Kaliforniji.

‘Trebalo bi puno da vežbamo nego što to sada radimo. Moderni svet nas održava u životu, ali urbanizacija i specijalizacija predstavljaju rizik za zdravlje srca’, dodaje Tomas. ‘Oni žive u manjim zajednicama i jako su društveni i pozitivni ljudi.’

Kardiolog Gevin Sanderkok sa Univerziteta u Eseksu pohvalio je studiju i njene rezultate. ‘Ovo je izvrsna studija sa unikatnim rezultatima. Činjenica da Šimani 72 posto energije dobijaju iz ugljenih hidrata kosi se sugestijama da su oni nezdravi’, objasnio je.

‘Jednostavno rečeno, vašom dijetom moraju da dominiraju neprerađeni proizvodi i hrana sa malo zasićenih masti. Ne smete da pušite i morate da budete aktivni. Ako tako živite, ne biste trebali da imate problema sa srcem’, rekao je profesor Navid Satar sa Univerziteta u Glazgovu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.