U trendu

Nije šećer, a ni so: Ove namirnice konzumirate svaki dan, a ne znate koliko su štetne po vaše zdravlje

Nauka je dokazala da neke namirnice, koje često smatramo potpuno bezazlenim, mogu vremenom da naprave nepopravljivu štetu po naše zdravlje.

Mnogo toga što vam se čini zdravo, zapravo u sebi krije toksine koji mogu biti fatalni po život. Ako želite da ostanete zdravi,  savetujemo Vam da sledeće štetne namirnice što pre i potpuno izbacite iz ishrane kako biste poboljšali kvalitet svog života!

Gazirana pića

Limenka gaziranog pića ima više šećera nego što stručnjaci preporučuju za ceo dan. Previše šećera pak je veliki rizik za pretilost, a samim time i razvoj dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i bolesti srca.

Beli pirinač, hleb i testenina

Pirinču, hlebu, testenini i grickalicama od belog brašna nedostaju zdrava vlakna, vitamini i minerali. Rafinirane žitarice brzo se pretvaraju u šećer, koji vaše telo skladišti kao mast. Ishrana bogata rafiniranim žitaricama može uzrokovati salo na stomaku, što studije povezuju s bolestima srca i dijabetesom tipa 2. Pokušajte dobiti barem polovinu žitarica od celovitih žitarica poput smeđeg pirinča, zobi i celovite pšenice.

Margarin

Bogat je zasićenim masnoćama koje mogu povisiti loš holesterol i povećati verovatnost srčanih bolesti. Bolje ga je zameniti maslinovim uljem ili namazima na bazi biljnog ulja, koji sadrže mono i polinezasićene masnoće korisne za srce. Ako imate visok holesterol, namaz sa stanolom je još bolji. Redovna upotreba može pomoći u snižavanju razine LDL holesterola.

Jogurti s ukusom

Jogurt može biti super izvor prehrane. Redovno jedenje može vas zaštititi od visokog krvnog pritiska. Ali pazite kakav kupujete. Jogurti s ukusom puni su dodatog šećera koji je povezan s debljanjem, visokim krvnim pritiskom, upalama i bolestima srca. Za najzdraviji izbor, uzmite obični nemasni jogurt i dodajte vlastito sveže voće, cimet ili vanilu za ukus.

Sladoled

Kupovni sladoled je bogat šećerom, kalorijama i zasićenim masnoćama, pa ga sačuvajte za posebne prilike. Smanjite unos kalorija i masnoće odabirom sorbeta, nemasnog ili smrznutog jogurta ili smrznutih voćnih pločica. Proverite etiketu za najmanju količinu šećera i zasićenih masti, prenosi b92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar