U trendu

Nikada ne pripremajte meso na ova dva ulja ako želite zdravo srce, upozorava nutricionista

Ulja za kuvanje su osnovna namirnica u svakoj kuhinji, ali nisu sva ulja jednaka, posebno kada je u pitanju zdravlje srca. Kako se ispostavilo, odabir pravih ulja i izbegavanje loših može značajno uticati na stanje našeg kardiovaskularnog sistema.

Nutricionistkinja i dijetetičarka Krutika Nanavati izdvojila je dva ulja koja bi trebalo da izbegavamo prilikom pripreme mesa kako bismo smanjili rizik od srčanih oboljenja i drugih kardiovaskularnih tegoba.

1. Palmino ulje

Nanavati upozorava na prekomernu potrošnju palminog ulja. „Iako je prirodno bogato zasićenim mastima, prekomerna konzumacija palminog ulja može povećati rizik od srčanih bolesti“, rekla je ona za SheFinds.

Uprkos širokoj upotrebi u komercijalnom kuvanju i prerađenoj hrani, palmino ulje je povezano sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Iz tog razloga, najbolje je ograničiti unos što je više moguće i izabrati zdravije alternative.

2. Kokosovo ulje

Nutricionista napominje da kokosovo ulje ima visok sadržaj zasićenih masti. Prekomerna konzumacija kokosovog ulja može dovesti do povećanja LDL holesterola, što predstavlja rizik za zdravlje srca“, istakla je ona.

Na sreću, postoji mnogo zdravih ulja koje možete izabrati. Za početak, Nanavati predlaže maslinovo ulje, koje je prepuno zdravstvenih prednosti. Poznato po svojim bogatim mononezasićenim mastima i antioksidansima, maslinovo ulje može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti ako se koristi umereno, prema nutricionista.

Pored toga, preporučuje dodavanje ulja avokada u ishranu. „Sa obiljem mononezasićenih masti, ulje avokada je idealno za kuvanje i može doprineti poboljšanju zdravlja srca“, zaključio je Nanavati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar