U trendu

Nikako ne kombinujte ovo uz šoljicu kafe, šteti zdravlju

Kombinovanje kafe sa slatkišima veoma šteti zdravlju, rekao je za Sputnjik Pavel Isanbajev, specijalista dijetetike na ruskoj klinici „Bormental“.

Kako stručnjak navodi, kafa se obično uzima uz slatkiše ili sa šećerom. Međutim, slatkiši i kafa su najgori saputnici. Kafa privremeno podiže nivo glukoze u krvi. U normalnim uslovima, telo koristi glukozu, a osoba tada oseća nalet energije i snage. Nešto kasnije, efekat kofeina se poništava i vraćate se u normalu.

„Ako se radi o kafi sa nečim slatkim, nivo glukoze prekomerno raste, a zatim naglo pada. Može doći do hipoglikemije. To se manifestuje simptomima kao što su slabost, vrtoglavica, hladan znoj, pospanost“, rekao je dijetetičar za Sputnjik mundo.

Kod nekih ljudi ovo stanje može biti slabije izraženo, kod drugih jače. Sve zavisi od organizma, dodao je on.

Takođe, najbolje vreme za šolju kafe je između obroka, jer okrepljujući napitak sprečava apsorpciju korisnih supstanci koje ulaze u telo hranom.

„Kafa sadrži antinutrijente, odnosno supstance koje sprečavaju apsorpciju hranljivih sastojaka i vitamina iz hrane. Zbog toga je ovaj napitak bolje konzumirati između obroka“, rekao je Isanbajev.

Pored toga, stručnjak je istakao da metabolizam svakog od nas nakon ispijanja kafe različito reaguje, pa lično posmatranje sopstvenog stanja mora biti presudno.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.