U trendu

Niste ni svesni: Pet stvari koje se događaju u vašem telu ako redovno konzumirate tikvice

Tikvice su hranljivo i popularno povrće koje se može kombinovati i jesti na različite načine. Veoma su zdrave i preporučuje se njihova česta konzumacija, a sadrže esencijalne hranljive materije poput vitamina C, K i B6, kao i minerale kao što su kalijum, mangan i folna kiselina. Redovna konzumacija ovog povrća može odlično uticati na zdravlje.

Pogledajte koje su zdravstvene prednosti povezane sa tikvicama.

Tikvice su niskokalorične

Tikvice su odličan izbor za sve one koji žele da održe ili smršaju jer ne sadrže mnogo kalorija. Smatra se da ovo povrće ima malo kalorija zahvaljujući visokom sadržaju vode i pomaže vam da ostanete hidrirani i da se osećate siti satima nakon obroka.

Sadrže visok udeo vlakana

Ovo omiljeno povrće sadrži visok udeo dijetalnih vlakana koja podstiču redovno pražnjenje creva i sprečavaju zatvor. Vlakna u tikvicama takođe pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi i mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti.

Oni podržavaju zdravlje srca

Tikvice sadrže kalijum i magnezijum, koji su korisni za zdravlje srca. Kalijum pomaže u regulisanju krvnog pritiska, dok magnezijum podržava normalan srčani ritam i funkciju mišića.

Podržavaju zdravlje očiju

Tikvice su bogate vitaminom A i luteinom, koji su veoma važni za održavanje zdravlja očiju. Ova jedinjenja u tikvicama mogu smanjiti rizik od očnih stanja povezanih sa starenjem, kao što su katarakta i makularna degeneracija.

Poznati po svojim antioksidativnim svojstvima

Tikvice sadrže antioksidante, uključujući vitamin C i beta-karoten, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Redovna konzumacija ovog povrća može pomoći u smanjenju razvoja određenih bolesti, prenosi Health Shots.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar