U trendu

Novak Đoković nigde ne ide bez ove voćke: Štiti mozak, daje energiju, pozitivno utiče na kosti i creva

Novak Đoković posebnu pažnju poklanja načinu ishrane

Tokom mečeva Novak Đoković ima sjajnu energiju, a mnogima je već poznato da prvi reket sveta za užinu na pauzi uvek jede banane i urme.

„Banane, urme i voda, ja stvarno ne shvatam, svaki meč isto, dogovorimo se, a oni i dalje ne razumeju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka, čoveče. Onda nađem krušku, nema urme. Pa mi donose neke magnete, ma, svašta nešto,“ rekao je Novak jednom prilikom na konferenciji za medije.

Znamo da su banane izuzetno zdrave, bogate su raznim hranljivim sastojcima. Mogu da poboljšaju nivo šećera u krvi, sadrže značajan nivo kalijuma, sjajne su za promenu, čine nas sitim i pune su antioksidanata. Ali, šta je sa urmama? Zašto Novak baš na svakom meču voli da mu je ovo voće pri ruci?

Urme su voće koje potiče od urmene palme, koja je poreklom sa Bliskog istoka, iako se danas uzgajaju i na Mediteranu, u Aziji, SAD i Meksiku. Urme rastu u velikim grozdovima koji vise sa vrhova ovih palmi. Kako sazrevaju, njihova kora postaje smeđa i nabora se jer sve više vlage napušta plod. Tada se obično beru ručno. Kada se uberu, podsećaju na veliko smežurano suvo grožđe. Uprkos svom izgledu, one i dalje sadrže malo vode. Cele urme imaju košticu u sredini koju treba ukloniti pre jela.

Sušene i sveže urme su dostupne tokom cele godine, ali sveže su najbolje između novembra i januara. Postoji mnogo različitih sorti voća, ali medjool urma je jedna od najpoznatijih, jer ima slađi i lepljiviji ukus i teksturu od drugih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)