U trendu

Novo otkriće: Ovaj sok sjajno pomaže u regulaciji šećera

Jedna studija pokazala je da sok od borovnice može smanjiti nivo šećera u krvi za neverovatnih 35 procenata. Istraživački tim je odlučio da testira efekte ovog slatkog napitka na modelima miševa.

„Ovi miševi su bili odličan model koji veoma liči na gojaznost i dijabetes tipa 2 povezan sa gojaznošću kod ljudi“, rekao je doktor Pjer S. Hadad.

Grupa miševa nije bila samo sklona gojaznosti i dijabetesu, već i insulinskoj rezistenciji i visokom krvnom pritisku. Tim je biotransformisani sok od borovnice stavio u vodu za miševe i uporedio ga sa običnim napicima od borovnice. Pjer S. Hadad, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Montrealu, rekao je:

„Rezultati ove studije jasno pokazuju da biotransformisani sok od borovnice ima snažan anti-gojazni i antidijabetički potencijal.“

Uprkos obećavajućim rezultatima, istraživanje treba ponoviti na ljudima pre nego što se daju konačne preporuke. Međutim, ovo nije prva studija koja ističe moguće prednosti borovnice na stanje šećera u krvi.

Drugi istraživački rad, objavljen u časopisu „Nutrients“, takođe kaže da bi borovnice mogle da pomognu u kontroli šećera u krvi. Tim je uputio učesnike da konzumiraju ugljene hidrate sa ili bez borovnica. Testovi krvi su zatim pokazali da je grupa koja je imala ugljene hidrate sa borovnicama imala niže skokove šećera u krvi 15 minuta nakon jela.

Ovi rezultati sugerišu da borovnice mogu pomoći vašem telu da upravlja šećerom u krvi nakon što pojedete jednostavne ugljene hidrate. Pored toga, borovnice mogu da pomognu i u regulisanju krvnog pritiska i snižavanju nivoa LDL holesterola i triglicerida.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar