Nutricionisti saglasni: Ovo je najzdravija namirnica na svetu, može da vam spase život!

Kako biste poboljšali vaše zdravlje neophodna vam je samo jedna vrsta povrća a to je – brokoli. Preporučuje se da se jede sirova, jer se termičkom obradom uništavaju dobra svojstva.

Ovo povrće povećava koncentraciju bakterija u crevima koje pomažu u jačanju imunog sistema i poboljšanju zdravlja creva.

Brokoli pripada kupusastoj porodici povrća koja obuhvata kelj i karfiol, kupus i drugi zeleniš. Bogati su vitaminima, a imaju malo kalorija. Ovo povrće se ceni zbog korisnosti u borbi protiv raka, naročito pluća i creva.

Naučnici su otkrili da sulforafan, komponenta koja sadrži sumpor koja ovakvom povrću daje malo gorak ukus, može da inhibira enzim histon disitilas koji je zaslužan za napredovanje ćelija raka. Manji unos vitamina K povezan je sa većim rizikom od preloma kostiju. Samo jedna šolja seckanog brokolija sadrži 92 mikrograma vitamina K, mnogo više nego što je dnevna potreba našeg organizma za ovim vitaminom.

Konzumiranje neophodne količine vitamina K poboljšava stanje kostiju tako što pomaže apsorpciju kalcijuma i smanjuje izbacivanje kalcijuma preko urina. Brokoli doprinosi i našim dnevnim potrebama za kalcijumom jer ga u jednoj šolji ima čak 43 miligrama.

Naučnici sa Univerziteta Ilinois su želeli da provere da li brokoli ima isti uticaj na prevenciju raka jetre i bolesti masne jetre, koja je postala poprilično česta.

Istraživanje je obuhvatilo intenzivnu prehranu brokolijem miševa koji su bili izloženi kancerogenu, koji dovodi do raka jetre. Kod onih miševa koji su bili na zapadnjačkoj ishrani i nisu jeli brokli, broj nodula i veličina raka su se povećali, dok se kod miševa koji su jeli brokoli broj nodula smanjio, a veličina se nije promenila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.