U trendu

Obavezno ih čuvajte! Ove delove voća svi bacaju u đubre, a prava su stvar za zdravlje i dugovečnost!

Mnogo je uobičajenih delova voća koji često završe u otpadu, a zapravo su veoma hranljivi i prava su stvar za zdravlje. Sa njima možete uraditi više nego što mislite, a vaše telo će imati velike koristi tako da treba obavezno da ih sačuvate, prenosi 24sata.hr.

Vrhovi jagoda: Nema potrebe da odvajate listove jagoda – možete ih jesti cele. Listovi jagoda, kao i plodovi, sadrže mnogo vitamina C i antioksidanata. Umesto da ih bacite, stavite vrhove jagoda u bokal sa vodom kako biste dodali osvežavajući ukus i lep izgled.

Kora kivija: Kora kivija sadrži više vlakana, vitamina C i antioksidanata nego mesnati deo voća. Ugriz u kivi sa korom odmah povećava zdravstvene beneficije. Ako vam smeta tekstura dlakave kore, jednostavno dodajte ceo kivi u blender prilikom pravljenja smutija – sve izmešano, nećete ni primetiti razliku.

Kore citrusa: Jedan od najlakših načina da iskoristite kore limuna je u drugim jelima. Kombinujte limunovu koru sa solju da napravite aromatičnu so od citrusa koja će obogatiti vaša omiljena jela. Stvar je u tome da možete i da kuvate kore u sirupu kako biste napravili kandirane kore.

Jezgra i kore ananasa: Sačuvajte obavezno jezgro i koru ananasa da biste napravili tepache, fermentisano meksičko piće koje je odlično za probavu i zdravlje. Jezgro od ovog voća je puno vlakana i enzima koji pomažu varenju, dok kora, iako nešto grublja i manje slatka, u kombinaciji sa ostalim sastojcima neće biti primetna.

Jezgro jabuke: Prema istraživanju, najviše dobrih bakterija u jabuci se nalazi u njenim semenkama. Ako preskočite jezgro, propuštate značajnu pomoć za varenje. „Pronađite recept i napravite svoje jabukovo sirće“, predlaže Brock, saradnik u kompaniji Imperfect Foods. Potrebni su vam samo jezgro jabuke, kašika šećera i dehlorisana voda. Nakon nekoliko dana fermentacije, imate domaći napitak za dobro zdravlje koji se može koristiti na razne načine.

Kora lubenice: Hrskava kao krastavac, kora lubenice može se kiseli. „Kisela kora lubenice je divna užina i prilog koji odlično kontrira teškim ili slanijim jelima“, kaže Brock. „Pripremite je seckanjem kore na kockice i kuvanjem sa jabukovim sirćetom, vodom, šećerom, đumbirom, solju i začinima.“

Kada je reč o eksperimentisanju kod voća, stvar je u tome da obavezno treba biti otvoren za nove ideje. Ako ostanete otvorenog uma, pronaći ćete način da iskoristite sve vrste potencijalnog otpada od hrane – jezgra, kore i sve ostalo i poboljšate svoje zdravlje na taj način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.