U trendu

Odmah je izbacite: Ova namirnica je glavni uzrok zašto se gojite, samo slaže naslage na stomaku

Naučnici su otkrili da je masnoća na stomaku, poznata i kao visceralna masnoća, najštetnija vrsta masti. Naime, visok nivo masnoće na stomaku povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara, rezistencije na insulin, pa čak i određenih karcinoma, smatraju stručnjaci iz Univerziteta Johns Hopkins.

Iako je vežbanje jedan od najboljih načina za smanjivanje masnoća na stomaku i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, vaša ishrana takođe igra veliku ulogu u veličini vašeg struka. Ako se pridržavate zdrave ishrane bogate celovitom hranom, možete sprečiti nakupljanje masnoća na stomaku.

Jedna od namirnica koju je nauka usko povezala s masnoćama na stomaku je beli hleb.

U jednoj studiji istraživači sa Univerziteta Tufts oko dve godine pratili su prehrambene navike 459 sredovečnih osoba. Na osnovu izbora hrane, svrstani su u šest grupa po načinu ishrane. Studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, otkrila je važnu razliku: dok su oni učesnici koji su jeli tipičnu američku hranu „od mesa i krompira“ dobili najviše ukupne težine, ona je bila ravnomernije raspoređena po celom telu.

S druge strane, ljudi koji su jeli najveću količinu belog hleba i druge visoko rafinisane namirnice dobili su najviše masnoća na stomaku.

U zasebnom pregledu British Journal of Nutrition, istraživači su otkrili da konzumiranje manje belog hleba, kao i mediteranska ishrana može pomoći da se smanji količina kilograma i masnoće na stomaku koje biste s vremenom mogli da dobijete.

Studije koje povezuju beli hleb s masnoćom na stomaku posmatračke su, što znači da mogu samo da pokažu da postoji veza između konzumacije belog hleba i masti na stomaku, a ne zašto beli hleb dovodi do masnoće na stomaku. Međutim, istraživači imaju nekoliko teorija.

Kao prvo, beli hleb ima puno kalorija i jednostavnih ugljenih hidrata, a siromašan je vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima. Kao rezultat, beli hleb klasifikovan je kao hrana s visokim glikemijskim indeksom (visokim GI). Studije pokazuju da konzumacija hrane s niskim GI rezultira osećajem sitosti nego kada jedete hranu s visokim GI. Drugim rečima, hrana s visokim udelom GI jednostavno vas ne zasiti kao što to čini druga hrana, što može prouzrokovati prejedanje i debljanje, piše Živim.hr.

Drugi način na koji beli hleb može uzrokovati debljanje i salo na stomaku je taj što podstiče oslobađanje insulina u telu. Insulin je hormon koji luči gušterača i koji izvlači šećer iz vašeg krvotoka u jetru, masnoću i mišiće. Kada jedete više jednostavnih ugljenih hidrata, oslobađa se više insulina i verovatno će se više glukoze skladištiti kao masnoća i mast na stomaku.

Istina je da je beli hleb povezan s povećanim rizikom od masnoće na stomaku, ali to ne znači da ga kompletno morate izbaciti. Integralni hleb s puno vlakana zapravo je povezan s manje sala na stomaku kada se konzumira uz zdravu ishranu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.