U trendu

Ova supernamirnica smanjuje pritisak, topi salo i usporava starenje, do srednjih godina treba je jesti pet puta nedeljno

Nova istraživanja navode da konzumiranje šake oraha dnevno može produžiti život i smanjiti rizik od gojaznosti i poboljšati zdravlje srca.

Istraživanja sprovedena tokom tri decenije pokazala su da redovna konzumacija oraha može dovesti do boljeg zdravlja srca. Orasi su bogati hemikalijama koje štite DNK uništavanjem reaktivnih molekula. Učesnici istraživanja koji su redovno jeli orahe bili su vitkiji i u boljem stanju kako su starili. Imali su niže trigliceride i niži krvni pritisak.

Istraživanje se zasniva na više od 3.000 ljudi širom SAD koje su praćene tri decenije – do pedesete godine. Ovo je period kada su muškarci i žene najskloniji nastanku „stomačića“ ili gojaznosti, što može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili nekih oblika raka, prenosi Jutarnji.

Učesnici su bili podeljeni u tri grupe: konzumenti „oraha“, „drugih orašastih plodova“ ili „oni koji ne konzumiraju orašaste plodove“. Učesnici koji su konzumirali orahe imali su bolje rezultate u kvalitetu života i fizičkoj aktivnosti od druge dve grupe. Takođe, njihovo ukupno zdravlje srca je bilo bolje. Njihovo prosečno povećanje telesne težine bilo je manje, bilo je manje slučajeva gojaznosti, ali je nivo glukoze u krvi bio niži. Takođe su imali niži „loš“ holesterol od konzumenata „drugih orašastih plodova“.

Prethodna istraživanja su pokazala da pet porcija orašastih plodova nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.