U trendu

Omiljeni turski napitak, a nije kafa: Ukus je božanstven, a poboljšava i rad creva

Salep je tradicionalni slatki napitak koji nam dolazi sa Bliskog istoka, a na našim prostorima je postao popularan za vreme Turaka. Pravi se vrlo lako i služi se topao, a posebno ga mališani vole tokom hladnih dana. Sa druge strane, može da bude dobar i za čišćenje creva.

Salep u prahu je osušeno, mleveno korenje nekoliko vrsta divlje orhideje (ili samo gomolj orhideje). Kod nas se salep priprema od osušenog, samlevenog i prerađenog gomolja običnog kaćuna (Orchis morio).

Priprema salepa, od livade do čaše, teče ovako: gomoljke se vade, peru od zemlje, očiste od opni i kratko prokuvaju, najbolje u surutki. Zatim se suše prvo na vazduhu, potom u sušnici, dok ne postanu skoro kristalno prozirne, potom se seckaju u prah, proseju i čuvaju na suvom.

Priprema se na sledeći način:

Sastojci:

  • 1 l vode (ili mleka)
  • 1 kašika salepa u prah
  • šećer
  • cimet ili đumbir

Priprema:

Kašiku salepa u prahu pomeša sa čašom mlake vode da ne bude grudvica. Kad voda u šerpi uzavri, dodati šećer, prokuvati kratko vreme, pa dodati umućeni salep. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost. Sipa se u staklene čaše ili šolje, pa se po površini pospe prah đumbira ili cimeta.

Instant salep sa samo zalije vrelom vodom jer u njemu su već svi potrebni sastojci. Čisti salep je nešto skuplji, od 50 grama se dobije 3 litra ovog ukusnog napitka, piše Stil.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar