Orasi ili bademi? Znate li koji je najzdraviji orašasti plod koji sprečava upale?

Nutricionista Tamara Samjuels uporedila je prednosti ova dva orašasta ploda i zaključila da jedan od njih ima više koristi od drugog. Osim toga, otkrila je i recept kako izvući maksimum iz oba.

Osim što su bogate hranljivim materijama i ukusom, mnoge sorte oraha imaju i protivupalno dejstvo na organizam. Bademi su, na primer, prepuni antioksidanata koji sprečavaju upale. Konkretno, antioksidanti nas štite od oksidativnog stresa, koji oštećuje ćelije i podstiče upalu.

Međutim, za Tamaru Samjuels orasi su najbolja opcija kada je u pitanju odabir suvog voća koje ima protivupalno dejstvo na organizam, prenosi Sputnjik mundo.

„Orasi se razlikuju od ostalih koštunjavih plodova jer su najbogatiji alfa-linolenskom kiselinom, omega-3 masnom kiselinom koja ima snažna protivupalna dejstva. Orasi su takođe bogat izvor protivupalnih vitamina i antioksidanata, poput vitamina E i drugi fitonutrijenta poput fenolnih kiselina, tanina i flavonoida“, objasnila je ona.

Iako nije mnogo istraživanja urađeno na orasima i njihovim upalnim markerima, nutricionistkinja se oslanja na studiju koja je pokazala da svakodnevna konzumacija oraha može smanjiti nivo različitih upalnih biomarkera.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.