Osmeh na lice: Ova hrana povećava hormon sreće

Serotonin je hormon radosti i glavni čuvar našeg dobrog raspoloženja. U stresnim situacijama njegov nivo naglo opada, što povećava anksioznost, a može izazvati i depresiju. Veoma je lako podići nivo serotonina određenim namirnicama, a pet najboljih vam otkrivamo u nastavku.

Kako povećati hormon sreće?

Mleko bogato kalcijumom, posebno toplo zaista ublažava stres, stabilizuje raspoloženje, pa čak i smanjuje simptome PMS-a. A minerali sadržani u mlečnim proizvodima, uključujući magnezijum, kalcijum, kalijum i fosfor, normalizuju funkcionisanje nervnog sistema. Nisu bez razloga roditelji davali čašu toplog mleka pre spavanja da malo umire detetov organizam i da ga pripreme za san.

Tamna čokolada

Čokolada je ponekad najbolji lek za loše raspoloženje, jer komadić crne čokolade oslobađa endorfine i povećava nivo serotonina. Nedavne studije pokazuju da oni koji jedu čokoladu imaju značajno niže nivoe hormona stresa od drugih. Preporučljivo je jesti nekoiko komadiće crne čokolade dnevno!

Banane

Ovo voće sadrži triptofan, koji u kombinaciji sa vitaminom B6 povećava nivo serotonina. Pored toga, visok sadržaj ugljenih hidrata u bananama daje vam energiju i poboljšava raspoloženje, pomažu u lečenju nesanice, anksioznosti i depresije.

Sočivo

Kao i banane, sočivo je bogato ugljenim hidratima, koji podstiču proizvodnju serotonina. Kao rezultat toga, anksioznost nestaje. Ovaj proizvod takođe stabilizuje nivo šećera u krvi, sprečavajući promene raspoloženja, dok gvožđe daje telu energiju. Vredi pokušati pojesti pola šolje sočiva kao prilog ili dodati u supe. Da bi organizam lakše svario ovaj proizvod, preporučuje se da ga potopite u vodu nekoliko sati pre kuvanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.