U trendu

Otkriveno: Ako ovako pijete kafu možete da sprečite štetne efekte kofeina

Mnogi započinju dan šoljicom kafe, a na isti način održavaju energiju nekoliko puta u toku dana. Kofein pomaže kod koncentracije, fizičkih performansi i energije, ali ima i nekoliko negativnih učinaka.

Otkrivamo koliko kave u danu treba popiti i kako je piti na zdravi način.

Prva na popisu nuspojava kafe je gastritis, a osim njega neka istraživanja pokazala su da veće količine ispijanja kafe mogu dovesti do sindroma iritabilnog creva. Osim toga, mnogi napitci od kafe puni su šećera, slatke pavlake, raznih sirupa koji pružaju okus, a to može dovesti do neravnoteže bakterija u crevima.

Redovna konzumacija šećera takođe može dovesti do dijabetesa, srčanih i autoimunih bolesti. Postavlja se pitanje, treba li kafu izbegavati ili je možemo piti i na zdrav način tako da nam ne škodi?

Istraživanja su pokazala da niže doze kofeina mogu imati pozitivan učinak na zdravlje ako se konzumiraju u pravilnim intervalima.

Na primer, bolje je piti 200 mg kofeina (otprilike dve šoljice) u razmaku od šest do sedam sati, nego popiti svih 200 mg za samo jedan sat.

Bemojte zaboraviti bitnu činjenicu – kako kofein utiče na vas. Svoju rutinu ispijanja kafe morate prilagoditi i tome jer netko ga teže podnosi, a na nekoga baš i nema tako jak uiecaj.

Zaključak je da smete da popijete svoju jutarnju kafu, čak i one tokom dana, ali trebalo bi ih rasporediti. Odednom pijte samo manju količinu, prenosi Mind Body Green.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar