U trendu

Ova 1 stvar iz svake kuće koju svi bacamo u đubre može biti ključna za zdravlje i srce

Ova je zaista interesantna – jedna prosta stvar iz kuće kao kora pomorandže, koja se obično odbacuje, sada je u centru pažnje zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, posebno kada je u pitanju srce.

Evo kako ova neočekivana otkrića mogu promeniti naš način gledanja na ovaj deo voća.

Naučnici su otkrili novo bioaktivno jedinjenje, nazvano feruloilputrescin (FP), u kori pomorandže koje može biti korisno za zdravlje srca. Kroz eksperimente na miševima, istraživači su primetili smanjenje biomarkera u krvi povezanih sa upalom i kardiovaskularnim oboljenjima nakon što su im miševi hranjeni hranljivim ekstraktom kore pomorandže bogatim FP.

Ovo otkriće ukazuje na ranije neprepoznati zdravstveni potencijal kore pomorandže, koja se obično odbacuje, i naglašava važnost daljeg istraživanja ovog područja.

Kora pomorandže je bogata vitaminima, antioksidantima i hemikalijama poput limonena, koje mogu imati antiinflamatorna i antikancerogena svojstva. Osim toga, FP, koji se nalazi u kori pomorandže, može sprečiti neke specifične bakterije u crevima da proizvode nusproizvode koji su povezani sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Iako kora pomorandže možda nije najlakša hrana za uvođenje u obrok, istraživanja poput ovog mogu otvoriti put ka razvoju proizvoda koji bi mogli poboljšati naše zdravlje, istovremeno smanjujući količinu otpada i iskorišćavajući potencijalno korisne delove voća koje obično odbacujemo.

(n1info.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.