U trendu

Ova biljka je idealna za jetru i holesterol: Samo jedna šolja čaja umiriće sve probleme

Od davnina se koristi u tradicionalnoj medicini 

Lincura (Gentiana lutea) je samonikla biljka u planinskom ambijentu koja spada u zaštićene biljne vrste. Poznata je i kao encijan, vladislavka i gorki koren. Najlekovitiji deo biljke je koren koji se koristi za pripremanje gorkog čaja, ulja i tinktura, a treba reći da se ova biljka najviše koristi u industriji alkoholnih pića (čuvena rakija lincura).

Svakodnevno uzimanje vitamina i suplemenata za jačenje imuniteta nije nešto što je preporuka lekara i nutricionista na duže staze nisu pravo rešenje. Zbog ovoga bi rešenje za podizanje i jačanje imuniteta trebalo potražiti u prirodi, čajevima i biljkama koje ne mogu da utiču loše na organizam, a mogu da pomognu.

Lincura je pravi narodni lek koji se bere u jesen ili rano proleće i to uvek od starijih biljaka.

Planinska lepotica, poznata je po rakiji, od nje može da se pravi rakija, gorka rakija koja je fenomenalna za jačanje imuniteta, posebno posle nekih jakih terapija sa lekovima, zračenja i slično.

Recept za čaj od lincure je posebno cenjen zato što pored navedenih, lincura ima još mnogo blagotvornih efekata koji su pravo čudo za naš organizam.

Ova biljka jača rad svih žlezda, daje snagu, obara holesterol, jača mišiće, pomaže kod klonulosti, a poznata je i rakija od lincure.

Jednu malu čajnu kašičicu praha od lincure ili kafenu kašičicu grubo usitnjenog korena prelijte sa dva decilitra vruće vode, zatim poklopite i tek nakon tridesetak minuta dobro procedite. Pijte čaj dva do tri puta dnevno i to nezaslađen, najmanje sat vremena pre jela, piše b92.

Veoma važno obratiti se stručnom licu, a starinske recepte koristiti samo uz odobrenje lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.