U trendu

Ova biljka snižava krvni pritisak i šećer, čisti krv, jača organizam, a sada je pravo vreme za njeno branje

Kopriva – kraljica korova, može se naći u svim delovima prirode, uglavnom se beru vrhovi lista koprive, koji su, kako se smatra, najkvalitetniji u rano proleće. Sa razlogom jedna od najcenjenijih lekovitih biljaka jer ima mnogobrojna lekovita svojstva.

Jedno od manje poznatih je da snažno jača kosti i zube. Naime, mineral bor koji se nalazi u koprivi je element koji pomaže u zadržavanju kalcijuma u kostima, što znači da kopriva može da pomogne u očuvanju zdravlja kostiju, odnosno sprečavanju osteoporoze.

Kada se tome doda sposobnost koprive da reguliše hormone u telu, što takođe pomaže u održavanju zdravih kostiju, čini se da ova čarobnica s livada zaista ima sve.

Prisustvo mangana u ovoj biljci ublažava i staračku senilost i otklanja zaboravnost.

U fitoterapiji se koristi list i koren koprive. List se bere u rano proleće i to mlad i zdrav, i suši u tankom sloju u hladu, da bi sačuvao svoju zelenu boju. Koren je najbolji izvađen u jesen.

Foto: blickpixel/pixabay.com

List koprive može da se koristi svež u brojnim ranoprolećnim salatama, a odličan je i kao varivo u pitama u kombinaciji sa mlečnim proizvodima.

Čaj od koprive se priprema tako što se šaka mladih listova ubaci u pola litra vode, kuva se 15 minuta, procedi i pije. Ta prokuvana kopriva može da se koristi za klasično varivo, uz malo crnog luka.

Tinktura

Od mladih listova koprive može da se napravi i tinktura čije kapi su osim za koštano-zglobni sistem, dobre i u borbi protiv manjka gvožđa u organizmu i jačaju imunitet.

Osim čaja od koprive, za probleme sa zglobovima i kostima preporučuje se čajna mešavina od kore belog jasena, kore bele vrbe i zlatnice. Po 50 grama ovih biljaka je potrebno za mešavinu. Supena kašika mešavine se prelije šoljom ključale vode. Kada odstoji od pola sata do sat vremena, može se piti, pošto se procedi. Preporuka je da se piju tri šolje dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar