U trendu

Ova namirnica za doručak smanjuje stres i pomaže u sprečavanju depresije i anksioznosti

Kada je u pitanju lečenje stresa, depresije i anksioznosti, možda ne mislite da to ima veze sa onim što jedete. Ali nova istraživanja sugerišu da ključ za bolje mentalno zdravlje možda leži u vašim crevima i vašem omiljenom doručku.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virdžiniji otkrili su da Lactobacillus, bakterija koja se nalazi u jogurtu, kao i u fermentisanoj hrani, može pomoći telu da upravlja stresom i spreči depresiju i anksioznost, piše The Sun.

Naša tela su naseljena hiljadama mikroorganizama, koji se zajednički nazivaju mikrobiota, koji su ključni za naše zdravlje i dobrobit, a naša creva nisu izuzetak.

Tim iz Virdžinije je rekao da „poremećaji“ mikrobiote, bilo da su uzrokovani bolešću, lošom ishranom ili drugim uzrocima, doprinose mnogim bolestima, pa čak i pomažu širenju raka. To znači da naučnici sada sve više gledaju na creva kao na sredstvo za borbu protiv bolesti i poboljšanje zdravlja.

Takođe postoji interesovanje za to kako mikrobi creva mogu uticati na mentalno zdravlje.

Dr. Gotje i njegov tim pokušali su da odvoje Lactobacillus od drugih mikroorganizama u crevima kako bi utvrdili njegovu ulogu. Novo istraživanje sada pokušava da otkrije kako.

Tim je koristio miševe koji su imali ili nisu imali Lactobacillus u crevima. Sprovodeći testove ponašanja, otkrili su da miševi koji nisu imali bakteriju pokazuju više znakova anksioznosti i depresije, prenosi Net.hr.

„Naše istraživanje bi moglo da otvori put ka otkrivanju preko potrebnih terapija za anksioznost i depresiju“, rekao je dr. Gotje.

Iako rezultati ne pokazuju nužno da konzumiranje jogurta može pomoći ljudima da upravljaju anksioznošću ili prevaziđu depresiju, oni sugerišu da bi se bakterije koje se nalaze u ovoj osnovnoj hrani za doručak mogle koristiti kao alat za upravljanje mentalnim zdravljem u budućnosti.

Sportski nutricionista u Varrior-u, Džes Hilard, ranije je rekla da jedenje jogurta za doručak može pomoći da se duže osećate sito i sprečiti skokove šećera u krvi kasnije tokom dana.

Istraživači sa Univerziteta Oregon tvrde da konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda kao što je jogurt može smanjiti rizik od smrtonosnog raka pluća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar