Ovaj deo pileta jedni obožavaju, a drugi tvrde da je kancerogen: Evo šta je istina

Pileća trtica je u nekim delovima sveta toliki delikates da ima i specijalna fensi imena. Na Tajlandu je ovo prepoznatljivo jelo street food-a koje se priprema na roštilju, dok je na Zapadu mnogi kuvari jednostavno odbacuju ili zanemaruju. Postoje teorije da ovaj deo pilećeg mesa ima kancerogena svojstva, a evo šta kaže nauka.

Na pitanje da li konzumiranje pileće trtice može da izazove rak ili druge bolesti, odgovor dijetetičarke Fion Čou je kratko i jasno – ne.

Srcasti deo zadnjeg dela leđa pileta, iz kojeg rastu peruške repa, popularna je grickalica koja se često nabada na štapiće i peče na roštilju u mnogim delovima Azije. Ljubitelji ga vole zbog sočnosti i snažnog ukusa, u poređenju s obično blagim ukusom ove živine. Međutim, ovaj deo pilećeg tela takođe ima lošu reputaciju kao navodni kancerogen ili zbog prisustva virusa, bakterija ili hormona koji mogu negativno uticati na zdravlje ljudi.

Fion Čau, koja radi u fondaciji za borbu protiv raka u Hong Kongu, ove teorije poriče i kaže: „Nema istraživanja koja dokazuju vezu s rakom.“

Ideja da je trtica loša zbog toga što je deo sistema za eliminaciju toksina iz tela životinje je neutemeljena u naučnim znanjima, nešto poput verovanja da će vas konzumiranje mozga učiniti pametnijim. Ona objašnjava zašto ovaj deo ne sadrži kancerogene materije niti toksine.

Naime, u tom delu tela kokoške nalazi se žlezda koja proizvodi antitela za borbu protiv bolesti – bela krvna zrnca makrofage koja gutaju bakterije i viruse. Postoji zabrinutost da se ove supstance ne razlažu i ostaju u žlezdi, a mi ih onda jedemo. To je netačno, jer kad makrofage progutaju viruse ili bakterije, priča Čau, one ih razlažu tako da se u telu kokoške ne zadržavaju toksini ili kancerogene materije.

Čau, međutim, ističe i da je trtica bogata mastima i izuzetno kalorična, tako da prekomerno konzumiranje može biti razlog za prekomernu težinu, a ona pak povećava rizik od različitih vrsta kancera, posebno kolorektalnog kancera, koji je najčešći oblik raka u Hong Kongu, gde se ovaj specijalitet masovno jede. Čau dodaje da su masti u repu zasićene, kao i u svinjskoj masti ili puteru, što može doprineti porastu lošeg holesterola.

Dijetetičarka naglašava da nisu sprovedena istraživanja o tome koliko je konzumiranje pileće trtice bezbedno, ali ističe da je najbolje konzumirati ih umereno, za one koji žele da smršaju ili da održe zdravu težinu, prenosi Nova.rs.

Inače, još 2012. je objavljeno istraživanje koje je pokazalo da se u ovom delu mesa nalazi više gvožđa i kalcijuma nego u pilećim grudima, što ih na neki način čini i pravom malom bombom hranljivosti. Ponavljamo, pod uslovom da se jedu umereno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.