U trendu

Ovaj prirodni napitak piju umesto vode i odličan je za pritisak

Svojevrstan prirodni napitak, kefir je fermentisan proizvod, a njega čine enzimi i mikroorganizmi. Konzumiranje ovog napitka može da vam pomogneu rešavanju brojnih zdravstvenih tegoba.

Sam kefir izgleda kao zrnce, ali u suštini ne radi se o pravim zrncima. Ta zrnca kefira koja se kasnije koriste za proizvodnju napitka pod nazivom kefir, sastoje se od mlečne kiseline, steptokoka, mikrokoka, gljivica i bakterija.

Ono što je takođe važno, jeste da kefir može da bude voden, ali i mlečni i to je onaj koji najčešće konzumiramo.

Na prvom mestu se bori za zdravu crevnu floru, a to je pola zdravlja, no tu je tek početak blagotvornih svojstava koje kefir pruža. Smanjuje rizik od upalnih procesa u telu, odličan je za detoksikaciju, ali i mršavljenje. Takođe se bori protiv alergija, anemije, gastritisa, čira na želucu, lenje stolice, visokog pritisak, određenih nadražaja jetre.

Brže se vari od mleka

Kefir može da se pije u prilično velikim količinama – gotovo do 1,5 litara dnevno, a lakše se i brže vari od od mleka – dok se kuvano mleko zadržava u želucu oko sedam sati, kefir iz masnog mleka zadržava se 4,5 sata, a iz obranog mleka 3 sata. Za terapeutsko dejstvo kefira zadužena je njegova mikroflora, odnosni kefirna zrnca, te laktična kiselina koja ide uz njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar