U trendu

Ovaj zdravi, prirodni napitak piju umesto vode, pomaže kod sijaset tegoba!

Kefir je prirodni antibiotik, a konzumiranje ovog napitka može vam pomoći da se rešite brojnih zdravstvenih tegoba…. Na prvom mestu se bori za zdravu crevnu floru, a to je pola zdravlja, ali tu je tek početak blagotvornih svojstava koje kefir pruža.

Smanjuje rizik od upalnih procesa u telu, odličan je za detoksikaciju, ali i mršavljenje. Takođe se bori protiv alergija, anemije, gastritisa, čira na želucu, lenje stolice, visokog pritisak, određenih nadražaja jetre…

Kefir može da se pije u prilično velikim količinama – gotovo do 1,5 litara dnevno, a lakše se i brže vari od od mleka – dok se kuvano mleko zadržava u želucu oko sedam sati, kefir iz masnog mleka zadržava se 4,5 sata, a iz obranog mleka 3 sata.

Imajte na umu i da nije svaki kefir isti: industrijski proizveden napitak nema koktel sastojaka kao onaj domaći, koji možete i ručno da pripremite.

Inače, veruje se da ovaj napitak vodi poreklo sa Kavkaza, gde ga i deca i odrasli piju praktično umesto vode. Samo ime kefir je dobio od turske reči „keyif“ koja znači zadovoljstvo, a odnosi se na osećaj organizma nakon konzumiranja. Za terapeutsko dejstvo kefira zadužena je njegova mikroflora, odnosni kefirna zrnca, te laktična kiselina koja ide uz njih.

Kefirna zrnca ili kefir gljiva izgledom podseća na karfiol, a naziva se još i tibetanska gljiva, i upravo je ona zadužena za lekovitost kefira! Obratite pažnju – ona se retko kad nalaze u kupovnom kefiru!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)