U trendu

Ovakav krompir ne smete jesti, može da bude opasan po zdravlje

Krompir je jedna od najraznovrsnijih namirnica koja se može pripremati na milion načina i svaki put će biti ukusan prilog ili glavno jelo. Ipak, ako primetite neke promene na njemu, bolje ga nemojte konzumirati.

Naime, ne bi trebalo jesti proklijale krompire jer to znači da su proizveli prirodne toksine.

‘Krompiri niču kada su izloženi toplom okruženju, oko 20°C ili višoj’, kaže registrovani nutricionista Rahaf Al Bochi, vlasnik Olive Tree Nutrition i predstavnik za medije Akademije za ishranu i dijetetiku, ‘Proklijali krompir proizvodi hemijski solanin, koji može biti otrovan ako se konzumira’.

Ako krompir ima samo male klice i još uvek je čvrst, možete ukloniti klice i odseći sva meka mesta i pojesti ostatak krtole.

Ali, idealni uslovi skladištenja mogu učiniti da ovo popularno povrće traje mnogo duže, prenosi Simply Recipes.

Evo 5 načina kako da sprečite klijanje krompira:

1. Krompir čuvajte dalje od toplote i svetlosti:

Pošto svetlost, toplota i vlaga mogu da ubrzaju klijanje, najbolje je da krompir držite na hladnom, suvom i tamnom mestu. Dobre opcije uključuju ostavu ili u fioci, za razliku od čuvanja na pultu ili na prozorskoj dasci gde dnevna svetlost može imati efekat.

2. Krompir čuvajte u frižideru:

Novo istraživanje osporilo je dugo praćene preporuke za skladištenje, tako da možete razmisliti i o tome da ih držite u frižideru.

„Dok su stručnjaci savetovali da se krompir ne čuva u frižideru, pošto se smatralo da niske temperature povećavaju šećere koji formiraju akrilamid, potencijalni kancerogen, u krompiru, nova istraživanja kažu da to jednostavno nije tačno“, kaže Kelsi Kunik, RDN i nutricionista savetnik za Zenmaster Vellness.

Britanska Agencija za standarde hrane (FSA) kaže da je čuvanje krompira u frižideru bezbedno. Ako ih držite u frižideru, možete produžiti rok trajanja krompira za 3 do 4 meseca.

3. Prebacite krompir iz plastične kese:

Krompir često dolazi u plastičnim kesama, koje nisu idealne za skladištenje. Umesto toga, zamenite plastiku za papirnu kesu, mrežastu kesu ili kantu sa ventilacijom. Plastična kesa može podstaći vlagu, što može dovesti do buđi i truljenja.

4. Krompir čuvajte dalje od određenog voća i povrća:

Takođe je važno kakvo društvo ima vaš krompir. Ne čuvajte ih blizu jabuka, avokada, paradajza ili drugih vrsta proizvoda koji oslobađaju etilen. To je gas koji proizvodi neki proizvodi koji može izazvati brže sazrevanje osetljivog voća i povrća.

5. Uklonite proklijali ili truli krompir:

Jedan proklijali krompir može uticati na ostatak vreće. „Ako primetite da se jedan krompir pokvari, uklonite ga iz grozda jer se bakterije i buđ mogu lako proširiti na druge krompire“, kaže Kunik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.