U trendu

Ove 4 namirnice i određene navike uzrokuju zatvor – reagujte na vreme

Možda imate sreće pa ne znate šta je zatvor, ali ako ste ga doživeli dobro znate koliko hrana može da utiče  na probavu.

Normalno pražnjenje creva može biti prekinuto zbog zatvora, kojeg pak mogu uzrokovati različiti faktori poput ishrane siromašne vlaknima i bogate masnoćama, stresa, smanjene fizičke aktivnosti, dehidracije, ali i upotrebe određenih lekova.

U nastavku gastroenterolozi donose listu namirnica, ali i neke životne navike, koje mogu da dovedu  do zatvora.

1. Mlečni proizvodi

Nije tajna da mlečni proizvodi, posebno kada se preterano koriste mogu svašta da udare za probavu.

Dr. Rudolf Bedford, gastroenterolog  smatra da se često ne govori o tome da deca ponekad znaju da budu posebno osetljiva na kravlje mleko i mlečne proizvode, a premalo je i podataka o tome koliko često mlečni proizvodi mogu da uzrokuju zatvor kod odraslih osoba. Za osobe koje imaju hroničnu konstipaciju, on ponekad savetuje da se kravlje mleko zamjeni drugim vrstama, poput onog od badema ili soje.

„Ponekad će taj potez rešiti problem, ali svakako nije isto pravilo za svakoga“, dodaje gastroenterolog. Posebno ako želite da unesete dovoljne količine vitamina D u ishranu, mleko je tu vrlo važno.

2. Crveni meso

U ovom slučaju samo meso ne uzrokuje zatvor. „Oni koji jedu puno mesa ne jedu dovoljno vlakana“, ističe dr. Bedford. Isto tako ono sadrži dosta masnoća koja se polako kreću kroz creva. Ali i ovde se ne odnosi samo jedno pravilo na sve ljude, pa će tako kod nekih ljudi crveno meso podstaći probavu. Pa ako ponekad volite da pojedete komad mesa samo pripazite da uz njega unosite i dovoljno vlakana.

3. Prerađena i pržena hrana

Brza hrana nije baš najzdravija iako ukusna, ali jednu stvar o njoj morate znati: može biti uzrok zatvora, pojašnjava Bedford. Baš kao i kod mesa, ovako pripremljena hrana ima puno masnoća, a malo vlakana, a to je kombinacija koja znači otežano kretanje kroz creva. Ako ne pazite i na unos vlakana, zatvor je moguć.

4. Slatkiši

Kao i sve ostale namirnice na listi, i slatkiši mogu stvarati problem ako ih jedete u velikoj količini, a opet se radi o nedostatku vlakana. Slatkiši koji su jako slatki, poput bombona, mogu uzrokovati zatvor.

A možda jedete premalo…

Ako ste na dijeti ili ste smanjili unos hrane, možete doživeti zatvor. Stvar je u tome da je hrana potrebna kako bi creva radila kako treba, a ako je stomak prazan, proces se neće odvijati kako treba. Savet lekara je opet isti – ako već ne želite ili ne možete dovoljno da jedete, makar pripazite da ono što jedete sadrži dovoljno vlakana.

Promenili ste navike u ishrani

Možda ste otišli u posetu prijateljima i nekoliko dana jeli namirnice koje inače ne jedete i dogodio se zatvor. Dr. Maser smatra da creva ne vole promene u ishrani i da to može biti uzrok. Ako mislite da je upravo ovo ono što vas muči, pokušajte da sa sobom na putovanje ponesete i malo te svoje rutine, koja mora uključivati i unos vlakana.

Pijete lekove

Često su lekovi razlog zatvora, a ako ih trenutno uzimate, posebno one za alergije, anemiju, krvni pritisak ili protiv bolova, razgovarajte s lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.