U trendu

Ove dve namirnice su izuzetno korisne u oporavku pluća od štetnog dejstva cigareta

Jedenje paradajza i jabuka moglo bi da pomogne u oporavku pluća bivših pušača. Istraživanja su pokazala da odrasli koji jedu dva paradajza i više od tri porcije jabuka dnevno imaju sporiji pad plućne funkcije u poređenju sa ljudima koji su retko konzumirali ovu hranu.

Međutim, samo sveže voće i povrće daje pozitivan efekat, što znači da konzervisane i prerađene vrste nemaju željeni efekat.

U studiji John’s Hopkins Bloomberg School of Medicine iz 2002. godine, uticaj ishrane na funkciju pluća je procenjen na više od 650 odraslih, a zatim su isti testovi ponovljeni na istoj grupi ispitanika deset godina kasnije.

Učesnici iz Nemačke, Norveške i Velike Britanije popunjavali su upitnike o svojoj ishrani i ukupnom unosu hranljivih materija, kao i prolasku kroz spirometriju – proceduru kojom se meri kapacitet pluća da uzima kiseonik.

Uzeti su u obzir uzrast, visina, pol, indeks telesne mase, socio-ekonomski status i fizička aktivnost ispitanika.

Rezultati, koji su objavljeni u „European Respiratory Journal”, pokazali su da je veza između ishrane i funkcije pluća još veća kod bivših pušača.

Utvrđeno je da hranljive materije koje se nalaze u paradajzu i voću, posebno u jabukama, pomažu u popravljanju oštećenja pluća uzrokovanih pušenjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.